...Hogy az evangélikusok legyenek a só a levesben – A társadalmi felelősség kérdéséről is tárgyaltak a salzburgi zsinaton

Létrehozás: 2009. november 09., 14:32 Legutolsó módosítás: 2009. november 09., 14:33

Salzburg – „Örülünk, hogy mi lehetünk a só a levesben, annak ellenére, hogy kevesen vagyunk, mégis sokat adunk az egészhez” – állította a salzburgi szuperintendens asszony Luise Müller, Salzburg-Tirol Tartományból a november 6-án a salzburgi Hotel Mercure-ban tartott sajtótájékoztatón, ahol a sajtó képviselői faggathatták a zsinati képviselőket az evangélikus zsinatról. Forrás: evang.at

...Hogy az evangélikusok legyenek a só a levesben – A társadalmi felelősség kérdéséről is tárgyaltak a salzburgi zsinaton

A sajtótájékoztatón

A szuperintendens asszony kitért arra is, milyen fejlesztések folynak egyházmegyéjében. Michael Bünker püspök pedig elmondta, hogy a társadalomban az evangélikus egyház felelősségét komolyan veszik és bár a szakértők a gazdasági válságot sokszor már befejezettnek vélik, mégis annak következményeit még hosszú ideig fogjuk érezni.

„Mély bizalmi- és felelősségi válság van” – hangsúlyozta a püspök, aki szerint a következményeket nem szabad azokra hárítani, akik nem felelősek a válságért.

Bünker követelte, hogy a törvényhozók hozzanak hatékony intézkedéseket a szociális, az ökológiai képzés, az alapbiztosítás terén és foglalkozzanak megfelelően az integrációval és a menekültpolitikával.

A salzbrugi zsinat témája egyébként az evangélikusok evangélizálásának kérdése, amelyben arról van szó, hogy az evangélikus értékeket a nyilvánosság előtt nagyobb erővel képviseljék.

Bünker püspök egyházát a szabadság egyházaként értelmezi, ebben áll a speciális evangélikus profil. „ez nem tagtoborzási reklám, hanem sokkal inkább az egyházi élet előtérbe helyezése. Ebben az összefüggésben szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy a gyülekezetek egyfajt aszolidáris közösségek, ahol az ember segítséget kap.”

„Emellett persze a kereszt is rendkívül fontos számunkra – mondta Bünker püspök az iskolákban kifüggesztett kerezstek témájához kapcsolódva. – Nem hiába 1518-ban fejtette ki Luther Márton a kerezst teológiájáról vallott nézeteit, amelyek azóta is hatással vannak egyházunkra. A kereszt a megbékélés és Isten szeretetének jelképe. Szomorú, ha a kereszt bosszúságot okoz. Nem szeretnénk, ha a kereszt egy kultúrlogóvá válna, mert ezzel elerőtlenedne. A tartalmak, amelyek a kereszttel összefüggnek sokkal fontosabbak, mint a szimbólumok. Az iskolai istentiszteleteken feltétlen helye van, s támogatom azt is, hogy az iskolai osztályokban is helyet kapjanak a kerezstek. De ennél fontosabb, hogy az iskolákban más vallások is helyet kapjanak, ha erre igény van.”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben