XVI. Benedek pápa örömmel készül a madridi találkozóra

Létrehozás: 2011. augusztus 18., 10:22 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 18., 10:22

Castel Gandolfo – Madrid – 2011. augusztus 17-én, szerdán délelőtt a pápa Castel Gandolfóban, a pápai palota udvarán tartotta meg az általános kihallgatást. Köszöntötte a fiatalokat, akik Madridban tartózkodnak a XXVI. Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából. Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió

XVI. Benedek augusztus 18-án, csütörtökön délben érkezik a spanyol fővárosba. Augusztus 21-én, vasárnap zárja le a háromévenként szervezett fontos nemzetközi eseményt. A pápa az audiencián spanyolul és lengyelül kérte a hívek imáit, majd olaszul a következőket mondta: „amint tudjátok, holnap Madridba utazom, ahol örömmel találkozom a XXVI. Ifjúsági Világtalálkozóra érkezett számos fiatallal. Kérem, hogy lélekben csatlakozzatok ehhez a fontos egyházi eseményhez. Köszönöm imáitokat.”

Katekézisében a Szentatya Mária mennybevételéről szólt, amely a remény ünnepe. Szűz Mária a mennyekben van; mindnyájan követhetjük őt. Hogyan lehetséges ez? Az evangélium ad rá választ: Mária hitte, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki (vö. Lk 1,45). Ezáltal közvetlenül a paradicsomba vezető leggyorsabb útra lépett. Úgy követhetjük őt, ha hiszünk az Úrban, ha ráhagyatkozunk, ha belépünk akaratába – hangsúlyozta XVI. Benedek.

Arra buzdította a híveket, hogy kövessék Mária példáját, aki maradéktalanul eleget tett kötelességeinek és anyai küldetésének. Ugyanakkor fenntartott lelkében egy belső helyet, hogy elmélkedjen Isten igéjéről és akaratáról. Ez különösen is fontos példa korunk emberei számára, akik gyakran tomboló életritmust követnek.

Elkötelezettségeink, aggodalmaink és problémáink között nem marad egy percünk sem arra, hogy megálljunk és tápláljuk lelki életünket, Istennel való kapcsolatunkat. Mária azt tanítja, hogy minden tevékenységünk mellett találjunk időt arra, hogy csöndben magunkba mélyedjünk, és elmélkedjünk arról, amit az Úr akar mondani nekünk, arról, hogy jelen van és cselekszik mind a világban, mind személyes életünkben – hangzott el a pápa tanításában.

XVI. Benedek emlékeztetett Szent Ágoston és Szent Bonaventúra alakjára, akik szerint Isten misztériumait újból és újból fel kell idéznünk, hogy egyre jobban elmélyítsük. Az elmélkedésnek számos módja van: a szentírás, lelkiségi művek olvasása, a rózsafüzér elimádkozása. A spirituális növekedés alapvető eleme, hogy mindig szánjunk időt Istenre. Maga az Úr érteti majd meg velünk, hogy mit kíván tőlünk. Az elmélkedés célja, hogy egyre inkább Istenre hagyatkozzunk bizalommal és szeretettel, meggyőződve arról, hogy csak az Úr akaratát teljesítve válhatunk valóban boldoggá – zárta katekézisét a pápa.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben