Vita van a pulai egyházmegye és a pragliai bencés kolostor között

Létrehozás: 2011. augusztus 03., 13:33 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 03., 13:34

A horvát- és olaszországi információs források által közzétett híreket illetően, amelyek a Poreč és Pula-i horvát egyházmegye, valamint az olaszországi Pragliában található bencés kolostor közötti vitára vonatkoznak, a Szentszék közleményt adott ki a pontosítás érdekében. Forrás: Magyar Kurír

A szóban forgó kérdés egyházi jellegű. Sajnálatos, hogy eszközként használták fel, politikai és demagóg olvasatban bemutatva azt, mintha az ügyben Horvátország megkárosítása lenne a cél. Ezzel ellentétben, a Szentszék döntésének kizárólagos célja, hogy visszaállítsa az igazságot az egyházon belül részleges kártérítéssel – szerepel a közlésben.

Az intézkedést a Szentszék részéről a horvát egyházmegyével és az olasz bencés kolostorral 2004 végén elindított egyeztetést követően hozták meg. 2008. november 21-én XVI. Benedek pápa erre a célra létrehozott egy bíborosi bizottságot. A két fél közötti egyezménykeresés után, majd a Poreč és Pula-i horvát egyházi hatóság által tett egyoldalú lépések láttán a bíborosi bizottság egyhangúan levont következtetéseit 2010 decemberében eljuttatták a Szentatyához, aki jóváhagyta azokat.

A döntés értelmében az egyházmegye tulajdonába tartozó ingatlanokat át kell hárítani az „Abbazia d.o.o.” néven bejegyzett horvát alapítványhoz, amelyben többségi tulajdonos a pragliai apátság. Ezáltal vissza kell állítani – amennyire az ma lehetséges – az eredeti adományozó által végrendeletben foglalt feltételeket, amelyeket a történelmi viszontagságok miatt hosszú ideig nem tudtak tiszteletben tartani. Az egyházmegyét felkérték, hogy kártalanítsa a pragliai apátságot a javakért, amelyeket az egyházmegye korábban elidegenített, vagy amelyek nem visszaszolgáltathatóak. A kártalanítás mértéke forfait jellegű, amennyiben az egyházmegye által elidegenített javak értéke jóval magasabb.

A Poreč és Pula-i egyházmegye püspöke – miután a bencésekkel tárgyalásba kezdett azzal a céllal, hogy a vita egyházon belüli megoldást nyerjen – később visszalépett ebből a pozícióból. Mivel visszautasította a megállapodás aláírását, amely polgárjogi értéket adott volna a fent említett intézkedésnek, a pápa arra kényszerült, hogy 2011. július 6-i dátummal kinevezze Santos Abril y Castelló érseket ad actum biztossá, aki ebben a kérdésben a helyi egyházi hatóságot helyettesíti, így lehetővé téve a vita megoldását egy szabályos jegyzői eljárás által.

A horvát egyházmegye által képviselt érveket mindig kellőképpen figyelembe és tudomásul vették, az egyenlőség és az igazságosság kritériumai szerint, a pápai döntésben. Sajnálatos azonban, hogy a Szentszék döntését részrehajlónak állítják be vagy olyannak, mintha annak nem lenne megfelelő alapja – olvasható a szentszéki közleményben.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben