Talpra állhat az Európában megroggyant katolicizmus

Létrehozás: 2011. augusztus 22., 08:47 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 22., 08:48

Még a híresen katolikus országokban is, mint Írország vagy Olaszország csökken a templomba járó hívek száma. A Világifjúsági Napok keretében a pápa a folyamat megfordításáért harcol. Forrás: The Telegraph, mindennapi.hu

Az utóbbi időben súlyosan megrongálták a római katolikus egyház hírnevét a papok pedofil botrányai, és a Vatikán sok katolikust elriasztott az olyan konzervatív nézetekkel mint a homoszexuális házasságok tiltása, a női papok ellenzése, a fogamzásgátlás vagy az abortusz. Spanyolországban Jose Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök összerúgta a port a katolikus egyházzal abortusz-kérdésben, amikor a kormány törvényessé tette a nem kívánt terhességek megszakítását.

Megtépázott hírnév

A spanyolok 80 százaléka vallja magát vallásosnak, de kétharmaduk ritkán vagy soha nem jár templomba. Az írek kevesebb mint 50 százaléka vallja magát templomba járónak, amely eléggé riasztó adat annak fényében, hogy ezelőtt húsz évvel ez az arány 85 százalék volt. A felmérések szerint sok katolikust sokkolt az a tény, hogy évtizedeken keresztül visszaéltek a papok hivatásukkal és kisgyermekeket rontottak meg.

A legmegdöbbentő adat Olaszországé, ahol az emberek 95 százaléka vallja magát vallásosnak, de ennek ellenére a hívek kevesebb, mint 30 százaléka jár templomba. A franciaországi katolikus templomok és kápolnák is egyre üresebbek, a katedrálisokat pedig inkább a turisták veszik birtokba a hívek helyett.

A katolicizmus befolyása az Egyesült Államokban is csökkent, ahol 2008-ban 400 ezer ember hagyta el az egyházat. Latin-Amerikában és Brazíliában, ahol szintén szexuális botrányoktól hangos az egyház és ahol mélyen vallásos emberek élnek, sokan lépnek ki a katolikus egyház kötelékéből. Ezzel szemben Afrikában és Ázsiában nőtt a katolikus hívek száma. Afrikában 1980-ban 55 millióan, míg 2010-ben 150 millióan vallották magukat katolikusnak. Ázsiában, ugyanebben az időszakban 80 százalékkal nőtt a hívők száma. Ezek országok most papokat küldenek Európába, hogy missziós tevékenységükkel újra felélesszék a katolicizmust.

XVI. Benedek pápa az idén Madridban rendezett Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón elmondta: a Vatikán legkiemelkedőbb tevékenysége az, hogy szembeszálljon a katolikus hívek számának csökkenésével Európában, ugyanakkor az is tény, hogy a pedofil papok szexuális botránya erkölcsileg porba tiporta az egyház legitimitását és népszerűségét.

Becslések szerint 1.1 milliárd katolikus, 1.5 milliárd muszlim és 600 millió protestáns van a világon.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben