Szíria: Assadot támogatják az evangélikusok

Létrehozás: 2011. augusztus 19., 11:40 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 19., 11:40

Amíg a fontosabb nyugati államok, közöttük például Németország is a szíriai elnök, Baschar al-Assad lemondását követelik, mert saját népe ellen erőszakos cselekedeteket hajt végre, addig az evangélikus keresztények a vitatott vezetőt támogatják. ez ugyanis védelmet jelent az országban élő keresztények számára – mondta a Deutschlandradio Kultur című radióműsorban az illetékes lelkész, Jonas Weiß-Lange. Forrás: evangelisch.de, evangelikus.hu

Assad és családja is a alaviti kisebbséghez tartoznak, így a vezető érzékenyen figyeli, hogy a különböző kisebbségek országában hogyan viszonyulnak hozzá – mondta a lelkész. Ezt a vele együtt utazó szír keresztény vezetőktől sokszor hallotta a német teológus, aki 2009 óta a Libanonban és Szíriában lévő német nyelvű gyülekezetek vezetője. Ő gondozza Beirut, Damaszkuz és Aleppo evangélikusait.

„Hivatalosan Szíria szekuláris ország – magyarázta Weiß-Lange. – De történelme miatt a keleti keresztények egy muszlim országban élnek, ezért az államfőnek meg kell védenie őket. Minden kritika ellenére Assad jelenti a védelmet a keresztények számára és ha őt leváltanák, akkor Szíriában káosz törne ki, ami a keresztényeket is veszélybe sodorná és így a vesztesek oldalára kerülnénk.”

A lelkész elmondta, hogy Irakban vagy Libanonban is azután lett a keresztények eléte rosszabb, miután a diktátorok vagy helyi politikai vezetők lemondtak és az országban polgárháború tört ki.

Nemrégiben Szíriában a görög-ortodox keresztényt, Daoud Rajhát nevezték ki védelmi miniszternek. „ez nem különleges dolog, hiszen voltak az országban más keresztények is már vezető pozícióban” – mondta erről a lelkész.

Pár évvel ezelőtt a Németországi Protestáns Egyház (EKD) pozitívan nyilatkozott Assad keresztényekhez való viszonyáról. A közleményben az állt, hogy a keresztények a társadalomba integrált részek és jól élnek Szíriában, ahol már évtizedek óta vallási béke uralkodik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben