Muszlim vezetők kértek bocsánatot a keresztényektől

Létrehozás: 2011. augusztus 04., 08:40 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 04., 08:40

Két pakisztáni muszlim vallási elöljáró nyilvánosan bocsánatot kért azoktól, akik a két évvel ezelőtti keresztényellenes erőszakcselekmények következtében elvesztették szeretetteiket, otthonukat vagy üzletüket. Forrás: Magyar Kurír

Pir Israr Bihar Shah, egy gojrai muzulmán szeminárium vezetője és Pir Hafiz Abbul Haui, egy közeli mecset vezetője az iszlám szellemével ellentétesnek nevezte a 2009-ben fanatikusok által elkövetett atrocitást.

2009. augusztus 1-jén mintegy ezer muszlim szélsőséges 150 házat és üzletet gyújtott fel Gojra keresztény negyedében. Az akciót megtorlásnak szánták egy állítólagos Korán-gyalázási esetre, melynek során a közeli faluból néhány gyereket azzal vádoltak, hogy Korán-verseket tartalmazó lapokból konfettit készítettek. E káromlási vétségért Pakisztánban akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhat. A gyújtogatás során egy keresztény család az égő házban rekedt, és hét tagja életét vesztette.

Az eset második évfordulóján tartott emlékmisén, amelyet Joseph Coutts faisalabadi püspök mutatott be, több száz keresztény vett részt. A szentmise után Aftab James Paul atya, az egyházmegye vallásközi párbeszédért felelős bizottságának elnöke rendkívül jelentősnek nevezte a két muzulmán elöljáró bocsánatkérését. „Azt mondták, hogy az iszlám nem nézi el a gyilkolást, és hogy elítélik ezt a cselekményt, melynek felelősei nem értik az iszlám szellemét” – idézi a bizottság vezetőjét az ICN.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben