Keresztények a muszlimokért imádkoznak az idei ramadánkor

Létrehozás: 2011. július 29., 10:10 Legutolsó módosítás: 2011. július 29., 10:11

Az evangéliumi szövetségek Harminc nap ima az iszlám világért elnevezésű akciója az idén augusztus 1-jén kezdődik, és párhuzamosan zajlik az iszlám böjti hónappal, a ramadánnal. Forrás: livenet.ch, mindennapi.hu / bcs

A ramadán idején világszerte mintegy 1,3 milliárd muszlim böjtöl: a hívők az iszlám holdnaptár kilencedik hónapjában harminc napon át napkeltétől napnyugtáig nem esznek, nem isznak, nem dohányoznak, és tartózkodnak az intimitástól, miközben sok időt fordítanak a Korán tanulmányozására.

A Harminc nap ima az iszlám világért elnevezésű, nemzetközi evangéliumi imamozgalom 1993 óta minden évben az iszlám böjti időszakkal párhuzamosan zajlik, amikor keresztények világszerte Isten segítségét kérik az iszlám vallású emberekért, azzal a meggyőződéssel, hogy az ima képes megváltoztatni dolgokat, és a különböző kultúrákból érkező emberek közötti kapcsolatokat is javítani tudja. A kezdeményezés célja többek között a keresztény kisebbségek és az iszlámról keresztény hitre áttértek védelme.

„A muszlim barátokért, szomszédokért és a világ muszlimjaiért történő imádkozás fontos nekünk, keresztényeknek” − mondja Hansjörg Leutwyler, a Svájci Evangéliumi Szövetség (Schweizerische Evangelische Allianz) főtitkára. A keresztények az arab térség országaiért, minden ott élőért imádkoznak. Az arab világ változásai miatt napjainkban különösen aktuális az imahónap; az utóbbi fél év tiltakozásai ellenére sok tartományban továbbra is korrupcióval, munkanélküliséggel és szegénységgel kell küzdeni. „A felemelkedéshez reményre és perspektívára van szükségük” − állítja Hansjörg Leutwyler.

A világ szinte minden országban élnek muszlim hitű emberek – Svájcban is egyre többen. A mozgalom célja, hogy a keresztényeket ily módon bátorítsák: foglalkozzanak az iszlám országok és az ott élő keresztények jelenlegi helyzetével, de magával az iszlám hittel is, például úgy, hogy a mozgalom idején próbáljanak meg kapcsolatot kialakítani iszlám polgártársaikkal. Leutwyler meggyőződése, hogy az imán keresztül a keresztények a svájci bevándorlók sorsában osztoznak, és a migráns családokkal új, baráti kapcsolatok születhetnek.

Az imahónap alkalmából egy brosúra is megjelent Harminc nap ima az iszlám világért címmel. A 42 különböző nyelven felnőtteknek szóló és családi kiadásban is olvasható füzet információkat tartalmaz az iszlám vallásról, az eddigi sikeres keresztény-muszlim találkozásokról, és naponta egy új iszlám népcsoportot vagy régiót mutat be. Az imakalendárium az internetről is letölthető.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben