Feltételezhetően megtalálták Fülöp apostol sírját Törökországban

Létrehozás: 2011. július 29., 10:26 Legutolsó módosítás: 2011. július 29., 10:26

A délnyugat-törökországi Denizli tartományban feltárt síremlék szerkezete és felirata arról tanúskodik, hogy Fülöp apostol nyughelyéről van szó – nyilatkozta július 26-án újságíróknak az ásatások vezetője, Francesco D'Andria professzor. Forrás: Magyar Kurír, worldbulletin.net

Az olasz régész elmondta: kutatócsoportja évek óta kereste az apostol sírját, amelyre egy hierapoliszi templom maradványai között bukkantak rá. Az ősi város, melynek neve szent várost jelent, a világörökség részét képező Pamukkale hófehér mészkőmedencéinek közelében fekszik. A hely már az ókorban is híres gyógyfürdő volt; a környéken számos melegvízű forrás található.

Szent Fülöp alakja ősidők óta Hierapoliszhoz kötődik. A hagyomány szerint az apostol, aki Görögországban, Szíriában és Frígiában tanított, Hierapoliszban szenvedett vértanúságot Kr. u. 80 körül. A legenda szerint lefejezték vagy fejjel lefelé keresztre feszítették. Halála után vértanúsága helyén nyolcszögletű síremléket állítottak, amelyet Martyriumnak neveztek.

A most feltárt síremléket a régészek egyelőre nem nyitották fel, de D'Andria professzor szerint mind régészeti, mind egyháztörténeti szempontból jelentős felfedezés, és várhatóan fontos keresztény zarándokhellyé válik majd – tudósít a worldbulletin.net.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben