Diplomáciai kapcsolat jött létre a Szentszék és Malajzia között

Létrehozás: 2011. július 28., 10:41 Legutolsó módosítás: 2011. július 28., 10:42

A kölcsönös barátság kötelékeinek előmozdítása érdekében a Szentszék és Malajzia közös megegyezéssel úgy határozott, hogy diplomáciai kapcsolatokat létesít a Szentszék részéről apostoli nunciatúra, Malajzia részéről nagykövetség szintjén. Forrás: Magyar Kurír

Malajzia a 179. ország, amellyel a Szentszék diplomáciai kapcsolatra lép. A délkelet ázsiai térségben Kelet-Timort követi, amellyel 2002 óta állnak fenn diplomáciai kapcsolatok.

A 28,3 millió lakosú Malajzia multietnikumú és multikulturális. A lakosság 60 százaléka mohamedán; az államvallás az iszlám. A népesség 19 százaléka buddhista, 9 százaléka keresztény, 6,3 százaléka hindu, a kínai népi vallást követők aránya 2,6 százaléka, az animistáké 2,4 százaléka. 1957-től független állam. Hosszú időn át gyors fejlődést mutatott a gazdaság különböző szektoraiban, amelynek köszönhetően a világ egyik legnagyobb elektronikus-részelem gyártójává vált. Délkelet-Ázsiában az első helyen áll az autóösszeszerelés és -exportálás terén. Malajzia egyre inkább fontos tárgyalófél a globális érdeklődésre számot tartó témákban, így például az etnikumok közötti, a vallás- és kultúraközi párbeszéd területén. Növekvő nemzetközi hírnévre tett szert és jelentősen hozzájárul a békeműveletekhez, továbbá a régió egyes válságainak megfékezéséhez. A Délkelet-Ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) egyik társalapítójaként jelentős szerepet tölt be a tagállamok között.

A katolikus egyház 1511 óta van jelen az országban. Az első portugál misszionáriusok Malacca városába érkeztek, ahova Xavéri Szent Ferenc 1545-ben jutott el. Ma kilenc egyházkerületből áll a katolikus egyház. Az egyházi személyzetet 11 püspök, 274 egyházmegyés pap, 119 szerzetes pap és 123 szerzetes testvér, 759 szerzetesnő és 270 szeminarista alkotja. A katolikusok száma 850 ezer, a lakosság 3 százaléka. Az egyház igen aktív az evangelizálás, a család- és ifjúság pasztoráció terén. Jelen van az oktatási, karitatív és szociális szférában, számos alap- és középfokú intézménnyel támogatja a rászorulókat és a bevándorló munkásokat vallási és kulturális identitásuk tiszteletben tartásával. A hívők nagy számban részt vesznek a vasárnapi szentmiséken, imacsoportokban; egyházmegyei és plébániai szinten egyaránt együttműködnek az egyházzal. Nem hiányoznak a kezdeményezések a társadalmi harmónia és a különböző vallási közösségek közötti kiengesztelődés előmozdítására a párbeszédben, a jogok és a kötelezettségek egyenlőségében, a kölcsönös tisztelet jegyében.

Laoszban, Malajziában és Szingapúrban 1969-ben állított fel a Szentszék apostoli delegációt; majd 1998-ban önálló apostoli delegációt Malajziában.

A Szentszék és a délkelet ázsiai ország közötti kapcsolatok alakulását több esemény jelölte meg. 2002-ben II. János Pál fogadta az akkori miniszterelnököt, aki találkozott Angelo Sodano bíboros államtitkárral és Jean-Louis Tauran bíborossal, a Vatikán államközi kapcsolatainak titkárával. Ez volt az első alkalom, hogy malajziai miniszterelnök találkozott a pápával és legszorosabb munkatársaival. 2005-ben a kormány gyásztáviratot és különleges missziót küldött II. János Pál temetési szertartására, valamint XVI. Benedek beiktatására. Ugyanebben az évben Giovanni Lajolo bíboros, az akkori vatikáni államközi kapcsolatok titkára látogatást tett Malajziában, a Kuala Lumpur-i főegyházmegye felállításának 50. évfordulója alkalmából. Ez volt az első magas szintű látogatás a Szentszék részéről az ázsiai országban. 2011 júliusában XVI. Benedek pápa Castel Gandolfó-ban fogadta a malajziai miniszterelnököt. A megbeszélések alkalmával egyeztek meg a diplomáciai kapcsolatok felállításáról a két ország között.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben