Az éhségbunkerben imádkozva, énekelve várták a halált

Létrehozás: 2011. augusztus 15., 10:52 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 15., 10:56

Auschwitz – Ünnepi szentmisét mutatott be az egykori auschwitzi koncentrációs táborban a krakkói bíboros vasárnap, Maximilan Kolbe lengyel ferences szerzetes vértanúságának 70. évfordulóján. Forrás: MTI

Stanislaw Dziwisz homíliájában kiemelte, hogy Szent Maximimilan Kolbénak, Keresztes Szent Terézia Benediktának (Edith Stein) és a többi lengyel vértanúnak nagy szerepe van a lengyel és a német nép kiengesztelődésében. Hozzáfűzte, hogy a két nép kiengesztelődése állandó folyamat, amely türelmet és alázatot igényel. Reményét fejezte ki, hogy ebbe a folyamatba a fiatal lengyel és német nemzedék is bekapcsolódik.

Önként vállalta, csoporttársa helyett a halált

Hetven évvel ezelőtt ezen a napon végezték ki Maximilian Kolbe atyát Auschwitzban. Előzőleg önként jelentkezett, hogy egy családos fogolytársa helyett vállalja az éhhalált, amelyre a táborparancsnok ítélt tíz rabot egy fogolytársuk szökése miatt. Az éhségbunkerben az elítéltek imádkozva és énekelve várták a halált, az utolsóként életben maradott Kolbéval a hóhér egy fenol-injekció beadásával végzett.

Az egykori felvonulási téren rendezett szabadtéri szentmisén Dziwisz érsek a felebaráti szeretet példájaként méltatta Maximilian Kolbe áldozatát. Mint mondta, Krisztushoz hasonlóan ő is önként adta oda életét embertársáért. Ludwig Schick bambergi érsek "csodának" nevezte, hogy a németek által a lengyeleknek okozott sok szenvedés után ő, mint német, köszönetet mondhat Istennek Kolbe áldozatáért. Az érsek a német és a lengyel püspöki konferencia összekötő csoportjának társelnökeként részt vett az Auschwitzban rendezett Párbeszéd és ima című konferencián.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben