A norvég evangélikus egyházi vezetők köszönetet mondtak a lelki támogatásért

Létrehozás: 2011. augusztus 19., 13:25 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 19., 13:46

Genf – 2011. augusztus 17-én a Norvég Evangélikus Egyház 15 vezetője, közöttük kerületi püspökök, esperesek vettek részt azon a közös imádkozáson, amelyet az Ökumenikus Centrum kápolnájában tartottak a svájci Genfben. Forrás: WCC, evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

A norvég vezetőséghez csatlakoztak a genfi norvég közösség tagjai is, az itt lévő norvég gyülekezeti vezetők, az ACT Alliance, valamint az Európai Egyházak Konferenciájának képviselői, a Lutheránus Világszövetség (LWF-LVSZ) és az Egyházak Világtanácsának (WCC-EVT) tagjai is.

Dr. Olav Fykse Tveit, az EVT jelenlegi főtitkára, aki maga is norvég lelkész üdvözölte azokat, akik csatlakoztak a delegációkhoz, és magánemberként szerettek volna részt venni az elmúlt hónapban Norvégiában történt terrortámadás áldozataiért tartott megemlékezésen.

„Mindannyian még szorongással és szomorúsággal telve gyújtjuk meg az emlékezés mécseseit azokért, akiket elveszítettünk és imádkozunk a túlélőkért és azok családjaiért” – mondta, majd elmesélte annak a fiatalasszonynak a történetét, akit személyesen is ismert, és akibe ötször lőtt bele Utøya szigetén az ifjúsági táborban, július 22-én a támadó, mégis életben marad.

„Tudja, hogy barátai mentették meg és tudja, hogy ez a dolog nem fogja tönkre tenni az életét, mert voltak, akik életüket adták érte” – tette hozzá Tveit.

Az elnöklő püspökasszony, Helga Haugland Byfuglien prédikációjában utalt arra, hogy a gonosz, a rombolás és a gyűlölettel szemben a hit, a remény és a szeretet győz. Köszönetét fejezte ki a világ egyházai felé, akik hitben közösséget vállaltak velük azokban a nehéz pillanatokban.

Az istentisztelet után számos egyházi vezető számolt be arról, hogy honnan kaptak támogatást. Berit Hagen Agøy, a Norvégiai Evangélikus Egyház ökumenikus és nemzetközi kapcsolatainak főtitkára elmondta, hogy a norvégiai muszlim vezetők is támogatták őket, és ezért nem tudnak elég hálásak lenni. bejelentette, hogy ősszel velük közösen szeretnének az extrémizmusról és a vallások kapcsolatáról egy közös szemináriumot tartani az Osloi Egyetemen. 

Laila Riksaasen Dahl és Erling Pettersen püspökök a megbékélés új hangjáról beszéltek, amely a történtek után az egyházban támadt. „Az országunkban nőtt az emberek között az összetartozás érzése és az áldozatokkal, a családokkal és az egész társadalommal való szolidaritás is nőtt.”

A norvég vezetők kétnapos útjukon az Egyházak Világtanács, a Lutheránus Világszövetség, az ACT Alliance és a Bosseyban lévő Ökumenikus Intézet életével is ismerkedtek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben