O’Horten

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2009. december 15., 15:24 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 15:25

(O’Horten) norvég vígjáték, 2007.

Hrabovszki Rita  filmajánlója: 

A norvégok tudnak filmet csinálni. Csodálatos, mesebeli képekkel indítják a történet elejét. A havas, téli Norvégia lenyűgöző tájaival teszi érdekessé a rendező ezt, a címéből nem túl izgalmas filmnek gondolt életrajzi-drámát. A norvég filmesek remekül használják a természettől kapott adományaikat, a gyönyörű tájakat és a kamerának tetsző plánokat.

A történet alapgondolata egy mozdonyvezetőről szól. Egyszerű és unalmas filmre asszociálhatnánk ebből, de ezt meghazudtolva egy remek életrajzi film kerekedett ki belőle. A főszereplő egy nyugdíj előtt álló férfi, akinek szembe kell nézni a nyugállományba küldött, leselejtezett mozdonyvezetők mindennapjaival. Ez nem megy neki zökkenőmentesen. Nem hétköznapi dolgok történnek Oddal, a főszereplővel, akinek édesanyja síugró volt, de ő maga nem mert sosem leugrani.

Talán most, hogy imádott foglalkozásától megfosztotta az idő, le mer ugrani. Maga a történet csupán pár nap eseményeit mutatja be, ennek ellenére a cselekménysor olyan színes, hogy egy percre sem hagyja lankadni a néző figyelmét.

A skandináv filmesek már több ízben megmutatták, hogy tudnak élvezhető filmeket csinálni. Az O'Horten tagadhatatlanul színes tagja ennek a képnek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben