Made in Hungaria

Létrehozás: 2009. január 28., 15:42 Legutolsó módosítás: 2009. január 28., 16:29

Magyar musical vígjáték, 2008.

 
 
Made in Hungaria

Made in Hungaria

A Made in Hungaria című musicalfilm a Hungária együttes megalakulását meséli el. Ma már ez történelem, ám a film zenéje generációkon átívelő. Bolla Zsuzsanna írása.

A rock and roll összeköti a nagymamák hatvanas évekbeli generációját a nyolcvanas-kilencvenes évek gyermekeivel és unokáival. Egy jó házibulin nem maradhat el a pörgős rock and roll.
Fonyó Gergely rendező zenés filmje, Fenyő Miklós és Tasnádi István elsöprő sikerű színpadi játékán alapul. A recept adva volt már, hiszen a közel 250 teltházas előadással játszott darabot imádták a nézők. (http://www.jozsefattilaszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=22:made-in-hungaria&catid=2:repertoar&Itemid=4)
A rock and roll azonban kitört a színházi falak közül és a filmvásznon elevenedik meg. Biztos befutó a retro feelinget közvetítő film, sok-sok nagy slágerrel
(Csavard fel a szőnyeget!, Eszelős szerelem, Csókkirály, Made in Hungária stb.), nagy adag humorral és őszinte érzelmekkel. Éljen a rock and roll!

A sajtótájékoztató

Budapest - Január 28-án volt a film bemutatója a sajtó nyilvánossága előtt. A film megtekintése után a szakma képviselőinek alkaluk nyílt fotózásra. Ld. erről képes összeállításunk. --->

A film

1963 tavaszán Miki és szülei négy év távollét után otthagyják az amerikai álmot, és hazaköltöznek Budapestre. Jönniük kell, a kintiek kiutasítják a családot. Visszadisszidálnak Angyalföldre, ám az sem megy olyan könnyen, hiszen az itthoniak csak fél év levelezés után biztosítják a családot arról, nem tartóztatják le őket, ha hazajönnek.

A hazatérés komoly trauma az egész családnak, de leginkább Mikinek, aki nincsen hozzászokva ahhoz, hogy a diktatúra lépten nyomon az orrára koppint. A fiatal Mikibe mélyen beleívódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelentheti: a szabadság, a rágó, a márkás cigaretták, a hawaii ing, a kóla, menő italok és mindenek előtt a rock and roll.

Miki arról álmodozik, hogy ő lesz a következő Jerry Lee Lewis. Mindene a zene. Remekül zongorázik és énekel – itthon maradt barátai mégsem fogadják vissza. A falkavezér immár Röné, egy idősebb srác, akit Csókkirályként is emlegetnek. Ráadásul első szerelme, Vera is látszólag elfelejtette.

Hősünknek nem marad más választása, mint benevezni a kerületi Ki Mit Tud-ra, így bizonyítva helyét ebben a régi-új világban. A sikere óriási, az amerikai zene megbabonázza a fiatalokat, és ahogy közeledik a döntő, úgy lesz egyre világosabb, hogy Miki a győzelemmel nem csak barátai elismerését és szerelme kezét nyerheti újra el, de apja életét is megmentheti.

Az alkotók

Szereplők:

Szabó Kimmel Tamás, Kiss Tünde, Fenyő Iván, Valentin Titánia, Scherer Péter, Hegedűs D. Géza, Dunai Tamás, Vándor Éva, Kovács Lehel, Orosz Ákos, Szente Vajk, Lábodi Ádám, Egri Péter, Kocsis Judit, Cserna Antal, Puskás Péter.  

Rendező: Fonyó Gergely

Producer: Neményi Ádám

Koproducer: Poós András

Producer: Cirkó József

Társproducer: Kaszás Géza

Executive producer: Dér Tamás

Forgatókönyv: Tasnádi István

Dramaturg: Köbli Norbert

Fényképezte: Csukás Sándor

Vágó: Csillag Manó

Zene és dalszövegek: Fenyő Miklós

Koreográfus: Tihanyi Ákos

Gyártó: Next Station Productions

Hivatalos oldal: www.madeinhungaria.hu

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben