Hitvallók és ügynökök

Létrehozás: 2009. szeptember 17., 08:48 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 17., 08:52

színes magyar dokumentumfilm, 2009.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2009. szeptember 17-től mutatják be a mozik Petényi Katalin és Kabay Barna „Hitvallók és ügynökök” című dokumentumfilmjét. A film honlapjáról a www.hitvallok.hu oldalról idézünk:

HITVALLÓK ÉS ÜGYNÖKÖK

„Az igazság szabaddá tesz benneteket...”
János, 8.32

A II. világháború után Magyarországon a kommunista egypártrendszer közel félévszázadon át minden eszközt felhasznált a keresztény egyházak üldözésére. Papok és szerzetesek százait börtönözték be ártatlanul, másokat az Állambiztonsági Szervek ügynökökként épített be a hálózatba.

A dokumentumfilm drámai sorsokon keresztül mutatja be ezt a történelmi korszakot, az egyházon belül működő besúgó gépezetet és ezzel szemben a hit és a hűség erejét, mely sokaknak adott erőt szenvedéseikben.

Megrendítő, katartikus életutakon keresztül idézi fel a múltat, emberek életét, akik áldozatai vagy kiszolgálói lettek egy diktatórikus rendszernek.

Az egyház üldöztetését és az állammal való kapcsolatát dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, püspök és történész foglalja össze, rámutatva a mélyebb történelmi összefüggésekre és a múlttal való szembenézés fontosságára.

Az oldalon filmrészletek: http://www.hitvallok.hu/filmreszletek.html

és http://www.hitvallók.hu/kepek.html.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben