Egy boltkóros naplója

Létrehozás: 2009. április 21., 12:54 Legutolsó módosítás: 2009. április 21., 13:16

Confessions of a Shopaholic, színes magyarul beszélő amerikai romantikus vígjáték, 2009.

Egy boltkóros naplója

Egy boltkóros naplója

A vásárlási mánia manapság ugyanolyan népbetegséggé növi ki magát, mint a depresszió, vagy az internetfüggés. egy újfajta betegség, függőség, ami kezelést kíván. Tudjuk: ma már mindent megvehetünk (persze, ha van pénzünk) és a fogyasztói társadalom reklámokkal még ránk is sujkolja, hogy kell az nekünk, és anélkül már élni sem tudunk. Tehát ,akár érdekes témája is lehetne ennek filmnek, de sajnos itt mégsem ezt a mély társadalmi kérdést bontják ki az alkotók.
Bolla Zsuzsanna filmkritikája.

A film Sophie Kinsella azonos című regényéből készült, és a könyvről szóló recenziók kiemelik, milyen érdekesen ragadja meg korunk jellegzetes társadalmi jelenségét a szerző, mégpedig úgy, hogy bepillantást enged főszereplője, a vásárlásfüggő, látszólag plázacica fejébe is. Mivel sajnos a művet nem olvastam (bár magyarul is megjelent), így összehasolítási alapom nincsen, de annyit elmondhatok, hogy a filmben ennek a témakibontásnak nyomára sem bukkanhatunk.

A történet főhőse, Rebecca Bloomwood egy 25 éves ifjú lány, frissen diplomázott és legjobb barátnőjénél Suze-nál lakik a város egyik elegánsabb környékén. Van egy halálosan unalmas állása is, mindemellett pedig fura betegségben szenved: vásárlás-mániás. Ez a szenvedély leginkább anyagilag megterhelő számára, olyannyira, hogy Rebeccának nem is futja rá, csődbe kerül, behajtók üldözik.

Amikor a lány a teljes anyagi csőd szélére kerül, végül másik munkát keres és elhelyezkedik egy pénzügyi tanácsadó lapnál.

Hamar ismert és elismert lesz közérthető, hétköznapi embereknek szóló tanácsadó rovata. Cikkei felkeltik egyik jóképű és ambiciózus kollégája, Luke figyelmét is a lány iránt.

Így tehát, mint már említettem is, a filmben elmarad a vásárlásfüggés társadalmi jelenségként való kibontása, sőt a plázacicák kórképét sem ragadják meg az alkotók.

Itt a boltkórosság csak díszlet a romantikus vígjátékhoz, ráadásul úgy van ábrázolva, hogy a negatívumai mellett vonzó is legyen: egyfajta menő szenvedély. A főszereplő lány szánalmas és aki szereti a Doktor Szöszit, még az is valószínűleg kínszenvedéssel fogja végignézni ezt a filmet.

Másoknap persze ez a film is másképp tetszett. Aki szeretne másféle véleményt, olvassa el a következő ajánlót:

http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1249

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben