Zsidó-katolikus kenyértörés

Létrehozás: 2009. január 28., 20:58 Legutolsó módosítás: 2009. január 28., 21:00

Jeruzsálem - Róma - Az izraeli Nagyrabbinátus megszakította kapcsolatait a Vatikánnal, miután XVI. Benedek pápa rehabilitált egy korábban kiközösített főpapot - nem sokkal azután, hogy az holokauszt-tagadó nyilatkozatot tett, világbotrányt kavarva. Az egyházfő utóbb elítélte a holokauszttagadást, de a bíboros most már marad az egyházban - annak ellenére, hogy változatlanul tartja: nem voltak gázkamrák. Forrás: Népszabadság

Zsidó-katolikus kenyértörés

Richard Williamson

A jeruzsálemi rabbinátus megszakította hivatalos kapcsolatait a Vatikánnal, és lemondott egy márciusi találkozót Rómában, mert XVI. Benedek pápa rehabilitálta Richard Williamson holokauszttagadó, tradicionalista püspököt. A jeruzsálemi küldöttség éppen azzal a szentszéki bizottsággal beszélt volna pedig, amely a vallásközi párbeszédért felel - közölte a Jerusalem Post.

A rabbinátust vezető Oded Weiner levelet írt a szentszéki bizottságot elnöklő Walter Casper bíborosnak. "Nyilvános bocsánatkérés és visszavonás nélkül nehéz lesz folytatni a párbeszédet," idézi a lap a levelet. Izraeli értesülések szerint a levél előbb érkezett meg a helyi sajtóhoz, mint a Vatikánba, XVI. Benedek azonban a szerdai általános audiencián enélkül is reagált a Richard Williamson előző szombati visszafogadását követő tiltakozásra.

Az egykori püspök, Williamson tavaly ősszel adott interjút egy svéd televíziós csatornának, amelyben azt mondta, szerinte a holokausztot kitalálták, és a II. világháború alatt nem 6 millió, hanem csak 2-300 ezer zsidót öltek meg, őket sem gázkamrákban. Az interjút múlt héten adta le a svéd televízió, benedek mégis visszafogadta a püspököt, alig pár nappal később. Williamson kijelentéseit az olasz és nemzetközi rabbiszervezetek heves tüntetése kísérte, és a püspök visszafogadását a német püspöki kar is elutasította.

Az "alpári antiszemitizmus" hitele

Benedek pápa "az antiszemitizmus legalpáribb formájának adott hitelt" azzal, hogy egy holokauszttagadó pappal ilyen engedékenyen bánt, mondta a Reutersnak adott interjújában Elie Wiesel, a máramarosszigeti születésű, 1986-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett, ma New Yorkban élő zsidó író.

Wiesel, aki maga is megjárta a koncentrációs táborokat, azt mondta, elképzelhetetlen, hogy a pápa ne tudta volna, mit tesz, hogy ne tudott volna a püspök múltjáról. Ezért azt is el tudja képzelni, hogy szándékosan döntöttek úgy, rehabilitálják Williamsont.

"Mit gondol a pápa, mit érzünk, amikor ilyesmit tesz? ha a pápa ilyet tesz, teljes tudatában annak, amit ez képvisel, az nagyon felkavaró," mondta Wiesel.

Visszakozás Vatikánban

A nyomás hatására az egyházfő mai beszédében szolidaritását fejezte ki "zsidó testvéreivel." Felszólított, hogy "a Soá legyen figyelmeztetés a feledéssel és a tagadással szemben." A négy napja hallgató Vatikán, és a döntéseit ritkán megmásító pápa részéről aprónak tűnő, de jelentős korrekcióról van szó. Úgy tűnik, a Vatikán is érzi, veszélyesen túlfeszülhet kapcsolatuk a zsidókkal - ami XVI. Benedek pápasága alatt már eddig is okozott gondokat.

Walter Kasper bíboros, a Szentszék zsidósággal való kapcsolattartásért felelős bizottságának vezetője a La Repubblica című olasz lapnak nyilatkozva kijelentette: "Az ilyen ostoba nyilatkozatok elfogadhatatlanok, a holokauszt tagadása abszolút mértékben nem a katolikus egyház álláspontja. Világos, hogy teljesen elhatárolódunk a holokauszt mindennemű tagadásától" - mondta a bíboros, meggyőződésének adva hangot, hogy a keresztény-zsidó párbeszéd folytatódni fog.

Reinhard Marx müncheni érsek, a bajor katolikus püspöki konferencia elnöke ugyancsak elutasította a brit születésű püspök holokauszttagadását. Szerinte az ilyen vélemények elfogadhatatlanok, és a legkeményebben elítélendők. "A holokauszt bármilyen tagadását a legkeményebben meg kell torolni" - fogalmazott.A Szent X. Pius Testvériség vezetője, a kiközösítés alól feloldott négy püspök egyike, Bernard Fellay szintén elhatárolódott a botrányos kijelentésektől. "Azokért egyedül Williamson a felelős, testvériségünk nem tagadja a holokausztot" - nyomatékosította.

A vatikáni körökben jártas olasz sajtó sem tudja mivel magyarázni Williamson visszafogadását. Azt kérdezik, valóban ennyire figyelmetlen lenne-e a szentszéki diplomácia, vagy az egyházfő nem megfelelő tanácsadókra bízza magát.

A püspök még mindig tagad

Williamson az argentínai Morenóban, a Nuestra Senora Corredentora kolostorban él. A Corriere della Sera olasz napilap tudósítója előtt a botrány után ismételten megerősítette, hogy semmi sem bizonyítja a gázkamrák létezését, és a koncentrációs táborokban maximum 300 ezren pusztultak el.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben