Zöld lobbi a génmódosítás-mentes Magyarországért

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2010. július 07., 11:51 Legutolsó módosítás: 2010. július 07., 12:11

Ötven zöld szervezet környezet- és természetvédelmi szakmai ajánlásokat készített a kormányzatnak – derül ki a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján megtalálható dokumentumból. Egyebek mellett közösségi célú birtokrendezést, a zöldfelületek beépíthetőségére vonatkozó moratóriumot és a földvédelmi járulék értékalapú megállapítását várják a kabinettől, illetve azt, hogy őrizze meg Magyarország mentességét a genetikailag módosított szervezetektől. Forrás: agromonitor.hu

A zöldek ajánlásukban külön foglalkoznak agrár- és vidékfejlesztési kérdésekkel, valamint a föld- és területhasználattal. Úgy vélik, a szabályozásnak újra kell teremtenie a környezet- és természetvédelem, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés hagyományos összhangját. Szerintük a mezőgazdaságba juttatott közösségi támogatások kiemelt célja az egészséges élelmiszer, az életképes vidék, a tiszta víz és levegő, a biodiverzitás védelme és az egészséges ökoszisztémák megőrzése kell legyen.
A birtokrendezés és a földbirtoklás szabályai a helyi közösségeket és a közcélokat kell, hogy szolgálják, az ésszerűség és méltányosság elvei mentén, például közbirtokosság korszerű formáinak kialakításával. Együttműködésre van szükség a földhasználókkal, -tulajdonosokkal a természetkímélő legjobb gyakorlat alkalmazásának mentén, s meg kell őrizni Magyarország mentességét a genetikailag módosított szervezetektől – hangsúlyozzák.
A zöldek szerint moratóriumot kell felállítani a zöldfelületek beépíthetőségére vonatkozóan, országos és települési szinteken egyaránt, valamint a jelenleg intenzíven használt területek nagyságát fokozatosan csökkenteni kell a fenntartható módon használt területek javára.
Javasolják egy hatástanulmány elkészítését, amely az ország valamennyi térségére vonatkozóan kimutatja az optimálisan szükséges földterületi arányt a mezőgazdasági kultúra, az ágazatban való foglalkoztatottság és a népesség élelmiszer ellátásának fenntarthatósága, s az erdőállomány kívánatos növelése szempontjából. Javasolják még a földvédelmi járulék olyan mértékű megállapítását, amely a föld valódi értékét kifejezi, ezzel összefüggésben a jogszabályi rendszer és végrehajtási rendeletek megfelelő átdolgozását. Segíteni kell a helyi közösségeket az önellátásban és önrendelkezésben, ehhez az intézmény – és támogatási rendszer összehangolására, a döntések helyi, regionális szinten tartására és az érintettek aktív bevonására van szükség – vélik a zöldek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben