XVI. Benedek, az ész pápája – Erkölcsi reformokon fáradozik az öt éve megválasztott Joseph Ratzinger

Létrehozás: 2010. április 20., 11:47 Legutolsó módosítás: 2010. április 20., 11:51

Este hat óra előtt pár perccel szállt fel a (szürkés) fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből 2005. április 19-én. A bíborosok II. János Pál és a kúria emberét választották az egyház tovább navigálására, XVI. Benedek pápaságának eddigi öt éve azonban nem a csendes átmenetről szólt. Forrás: Népszabadság / Sárközy Júlia

Nehéz ilyen nagy pápa után – az elődjével való összehasonlítás súlya alatt kezdte meg munkáját XVI. Benedek. Mintha a Hittani Kongregációt 24 éven át vezető prefektus, 78 évesen egyetlen feladatot kapott volna: a nagy előddel való folyamatosság biztosítását. Egyszerű stafétaátadásnál azonban több történt.

A világsajtót megtöltő botrányok ellenére XVI. Benedek lépései döntő fordulatot hoztak. Fontos lépés volt a regensburgi Mohamed-beszéd, a 2006-os törökországi látogatás, a levél a kínai katolikusokhoz vagy a találkozás a francia ateista értelmiséggel. De ezek közé sorolják levelét püspökökhöz a holokauszttagadó lefebvrista püspök, Richard Williamson egyházba való visszafogadásakor, szentföldi útját, XII. Pius boldoggá avatásának pápai aláírását, látogatását a római zsinagógába, majd idén az ír katolikusokhoz írott levelét.

A 265. pápának nem volt véletlen a névválasztása. Miként XV. Benedek a XX. század elején, XVI. Benedek a XXI.-ben az egyház alapjainak megújítását tűzte ki missziójaként a nihilizmus korában – írta az évfordulón kritika helyett a méltató olasz sajtó. II. János Pál az egyházat elvitte a Rómától legtávolabbi szigeten élő emberig. XVI. Benedek célja az eltávolodottak visszavezetése Istenhez. Ezt szolgálják a tudós pápa teológiai előadással felérő beszédei, liturgiai reformja és az egyház belső ellenzékével való párbeszéd. XVI. Benedek találkozott a pedofil vádak miatt most az egyházfő lemondását követelő Hans Küng német teológussal is.

Mindez nem áll távol az egyszerű hívőtől: 2009-ben több mint kétmillióan hallgatták XVI. Benedek szavait az audienciákon és szertartásokon. Többen, mint II. János Pált. A pedofil vádak által beárnyékolt idei húsvéton a Szent Péter tértől az Angyalvárig ért a pápát tapsoló, főleg külföldiekből álló tömeg. A szexuális zaklatást elkövetett papok miatti támadásokban igazolást nyert az öt évvel ezelőtti konklávé döntése: Rómában a bíborosok azt választották, aki az elődtől örökölt terhet is képes vállára venni.

„II. János Pál az emberek szívéhez tudott szólni. XVI. Benedek az ész pápája. Bátor ember, aki csendes és a világ előtt ismeretlen munkájával az egyház erkölcsi reformján fáradozik, meglesz a gyümölcse” – mondta lapunknak a La Stampa vatikanistája, Marco Tosatti.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben