Visszakérik harangjaikat a csongrádi szőlősgazdák

Létrehozás: 2009. november 06., 10:24 Legutolsó módosítás: 2009. november 06., 10:25

Visszakérnek két harangot a katolikus egyháztól a csongrádi szőlőhegyen élők. A helyi plébános nem tehet eleget a kérésnek, mivel a harangokat jelenleg is templomok használják. Forrás: delmagyar.hu

A múlt század eleje óta a Csongrád környéki gazdák harangot állítottak a szőlőhegyen. Jelenleg három ilyen harangot találni a város külterületén, míg kettőt – az Orbán-szobornál és az Öregszőlők útja végén felállított Sinkó-féle harangot – évekkel ezelőtt levették a helyükről, nehogy fémtolvajok szerezzék meg. A szóbeszéd szerint az 1990-es évek elején egy helybeli férfi bántalmazta is a papot, aki a rendőrség felszólítására bevitte a plébániára a harangot, amit akkor volt szokás megkongatni, ha valaki elhunyt a szőlőhegyen.

Az Orbán-féle harang is kultikus jelentőségű: akkor húzták félre, ha jégesőfelhő közeledett Csongrád felé. A hiedelem szerint az a harangszó képes volt szétoszlatni a sötétszürke felleget. A környékben élők most vissza szeretnék kérni az egyház oltalma alatt álló két harangot. Nagypál Sándor önkormányzati képviselő interpellált is a kérdésben, de Salamon László esperes-plébános azt írta a kérelmezőknek, hogy az Orbán-féle a piroskavárosi templom udvarán áll, a másik pedig az eperjesi templomba került, ahol a mai napig azzal harangoznak. Ráadásul a harangot úgy beépítették a templomba, hogy csak a templomtorony megbontásával lehetne kivenni.

A plébános úgy döntött, nem tesz eleget a kérésnek. Indoklásában úgy fogalmazott, nem javult annyit sem a közbiztonság, sem egyes emberek morális viselkedése, hogy ilyen nagy értéket képviselő, vallási célokat szolgáló vagyontárgyat bátran kihelyezhessenek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben