Villáminterjú Elie Wiesellel a Hírszerzőn: „Ugyanazt hallom Budapesten, mint a harmincas években”

Létrehozás: 2009. december 11., 16:31 Legutolsó módosítás: 2009. december 11., 16:34

Budapest – A fanatizmus terjedését tartja az egyik legnagyobb problémának a világon, Európában, és Magyarországon is Elie Wiesel, a magyar származású Nobel díjas amerikai író. A hírszerzőnek adott rövid interjújában Wiesel beszélt arról is, optimista a zsidók és arabok együttélését illetően. Forrás: Hírszerző / Kósa András

Európában több országban egyre erősödik a szélsőjobboldal, így Magyarországon is. Mi lehet az oka ennek ön szerint?

Igen, ez valóban egy nagyon aggasztó jelenség. Hogy mi lehet az oka? Sajnos úgy tűnik, mintha a gyűlölet genetikailag öröklődne. Én azt gondoltam sokáig, hogy már nem kell olyan beszédeket, olyan nyelvhasználatot hallanom, mint amit a második világháború idején. De aztán megdöbbentem, mert itt Budapesten is olyanokat hallok, mint a harmincas években.

És mit lehetne tenni ön szerint?

Csak azt, hogy megismertetjük mindenkivel a múltat, azt, hogy hova vezetett akkor ez.

Ön rendszeresen felemeli a hangját, ha valahol valamilyen etnikai konfliktus, népirtás zajlik a világban. Hol a legsúlyosabb a helyzet most ön szerint?

Darfúr miatt már többször fordultam a világ vezetőihez. Szerintem ott továbbra is szörnyű a helyzet. De most a legnagyobb gondnak a fanatizmus terjedését látom a világban. A fanatizmus a terrorizmus gyökere. A fanatikus vezetők a legveszélyesebbek, például Mahmúd Ahmedinedzsád. El tudja képzelni, hogy ha egyszer lesz atomfegyvere, nem használja majd? Hiszen megmondta, hogy el akarja törölni Izraelt a föld színéről.

Élhetnek békében zsidók és muzulmánok a Közel-Keleten?

Hogyne, természetesen! Sőt, nagyon is optimista vagyok ebben a tekintetben! Bár most Izraelnek sajnos egy szélsőjobboldali kormánya van, Bejnamin Netenjahu vezetésével, és az ő kijelentései sokat ártanak. De hiszem, hogy a zsidók és a palesztinok két külön államban békében tudnak majd egymás mellett élni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben