Várszegi Asztrik: Új kihívások előtt állnak a keresztények

Létrehozás: 2010. május 06., 14:44 Legutolsó módosítás: 2010. május 06., 14:45

Budapest – Nem szabad meglepődniük a keresztényeknek, ha üldözik őket – jelentette ki Várszegi Asztrik püspök. A pannonhalmi főapát az Egyházüldözések és egyházüldözők a Kádár-korszakban című konferencia alkalmából nyilatkozott az InfoRádiónak. Forrás: inforadio.hu / Farkas Dávid

Jézus példája óta a keresztényeknek nem szabad meglepődniük azon, hogy üldözik őket. Ha ebből a világból lennénk, szeretnének minket, de a Megváltó szavai szerint nem csupán ebből a világból vagyunk. Ezért ennek a világnak az érdekeitől gyakran különböznek a szándékaink - mondta Várszegi Asztrik.

A főapát kijelentette: a felekezeteknek meg kell tartania a belső függetlenségüket, mert a modern társadalomban másként jelenik meg az üldözöttség kérdése.

Szerinte ma már nem diktatórikus eszközökkel nyúlnak az egyházhoz, hanem az érdekérvényesítésen keresztül megpróbálják befolyásolni keresztényeket.

A diktatúrában megtapasztalta az egyház a kiszolgáltatottságot és az erőszakot – jegyezte meg az egyházfő a Kádár-korszakra utalva.

A mostani kihívásokra a keresztény eszméknek megfelelő válaszokat kell adni, békességgel, de adott esetben konfrontációval – tette hozzá a püspök.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben