Vallási feltámadás 2.0?

Létrehozás: 2011. május 09., 08:30 Legutolsó módosítás: 2011. május 09., 08:31

A modern társadalom emberének hétköznapjait egyre kevésbé határozzák meg a vallási szokások. Ez a folyamat, melyet szekularizációnak nevezünk, összetett társadalmi okai miatt aligha fordítható meg pusztán olyan újfajta kommunikációs eszközök fokozott igénybevételével, mint amilyenek a közösségi oldalak. Mindettől függetlenül a világ vallásai jól láthatóan fontosnak érzik, hogy jelen legyenek ezeken a platformokon, igyekeznek lépést tartani a korral. Az egyre népszerűbbé váló médiumok segítségével természetesen ők is több embert tudnak elérni. Ha a hívő nem megy templomba, a templom megy a Facebookra. Forrás: soulbook.blog.hu, Chicago Tribune, All Facebook

XVI. Benedek pápának például nem csak saját honlapja, Facebook-oldala, YouTube-csatornája és iPhone-alkalmazása van, de meg is áldotta a modern kommunikációnak ezeket az eszközeit, hangsúlyozva, hogy figyelni kell az internet elszemélytelenítő mellékhatásaira, és a megfelelő, vallási tanításokkal összhangban lévő használatra. Nem mindenki osztja azonban az egyházon belül a pápa elfogadó álláspontját. Április elején Chicagóban egy római katolikus plébánia vezetői arra figyelmeztették híveiket, hogy a Facebook épp az ellentéte a keresztény kultúrának, ahol az emberek a gyóntatófülke magányában szabadulhatnak meg örökre bűneiktől. Intelmeiket elsősorban a családoknak szánták, felszólítva őket arra, hogy biztosítsák az egészséges környezetet a gyermekek számára. A közösségi portálokat azzal vádolták, hogy a hiúságot és a becstelenséget ösztönzik, mert olyan kínálatot nyújtanak a fiataloknak, amivel azok a valóságnak egy saját, virtuális verzióját hozhatják létre. 

Azt azonban el lehet ismerni, hogy a közösségi szájtoknak számos olyan sajátossága van, mely kifejezetten gyümölcsöző a vallásgyakorlásra nézve. Az All Facebook gyűjtése szerint segítségükkel például könnyen továbbíthatjuk jókívánságainkat, imáinkat betegeskedő szeretteinknek, de saját spirituális fejlődésünk lépcsőfokait is egyszerűen megoszthatjuk másokkal. Az online közösségben kifejthetjük gondolatainkat a vallási tanokról, írásokról, és megvitathatjuk azokat a többiekkel. Célokat állíthatunk magunk elé személyes fejlődésünk érdekében, vallási idézetekkel, tapasztalatokkal töltekezhetünk, befogadóbbá válhatunk az általunk vallottól eltérő hitrendszerek iránt és közelebb kerülhetünk személyiségünk legmélyebb rétegeihez.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben