Uniós forrásból újult meg a Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség fűtési rendszere

Létrehozás: 2009. szeptember 23., 21:11 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 23., 21:12

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében kiírt pályázat révén, összesen több mint 22 millió forintból újulhatott meg a Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség templomának, Esperesi Hivatalának és imaházának fűtési rendszere, amit ma Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára adott át. A Környezet és Energia Operatív Program pályázatainak célja az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiaforrások használatának széles körű elterjesztése és az energiatakarékosság fokozása. A terület jelentőségének növekedését is jelzi, hogy míg a Nemzeti Fejlesztési Terv révén megvalósult projektek összértéke 151 milliárd forint volt, addig az Új Magyarország Fejlesztési Terv csaknem tízszer ekkora forrást, összesen mintegy 1 500 milliárd forintot biztosít környezetvédelmi beruházásokra. Forrás: magyarorszag.hu, Miniszterelnöki Hivatal

A Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség templomának, Esperesi Hivatalának és imaházának fűtési rekonstrukciója csaknem 10 millió forint uniós támogatással, összesen több mint 22 millió forintból valósulhatott meg.

A beruházás keretében az Esperesi Hivatalt – fűtésrásegítése, valamint melegvíz-ellátása érdekében – négy darab vákuumcsöves napkollektorral, az egyházközség templomát pedig két 30 kW energia előállítására alkalmas föld-víz típusú hőszivattyúval szerelték fel, az imaházban központi fűtést építettek ki. Az imaház fűtését biztosító kazán, a gyülekezet később megépítendő óvodájának és tornaszobájának alapfűtését is képes lesz biztosítani.

Bakonycsernye három alkalommal pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázataira, a település összesen több mint 15 millió forint támogatásban részesült.

A Móri kistérség szintén eredményesen pályázik az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaira. Főként a Gazdaságfejlesztési és a Regionális Operatív Program pályázatain sikeres a kistérség, amelyeken eddig közel 2,5 milliárd forintos összeget nyert el.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjában megújuló energiaforrás-felhasználás növelésére mintegy 62 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. „Tiszta energia – tiszta környezet” mottó alatt 2009 márciusában hét új uniós pályázat került kiírásra, összesen 34 milliárd forint értékben.

Az uniós források felhasználása során az egyik legfontosabb szempont, hogy a források a lehető legnagyobb mértékben járuljanak hozzá a válság hatásainak enyhítéséhez, a munkahelyek megőrzéséhez és új munkahelyek teremtéséhez. 2007-ben hazánk az uniós tagországok közül az elsők között nyitotta meg a 2007-2013 között rendelkezésre álló támogatási forrásokat. Magyarország az első olyan tagállam, amely kifizetés-igénylést nyújtott be a Bizottságnak a 2007–2013-as pénzügyi időszakban. Hazánk időarányosan a 2007–2008-as időszak 9,86 milliárd eurós keretének 89 százalékát hívta le, ezzel a régióban első a források időarányos felhasználásban. A 2008–2009-es időszakban az Európai Bizottság által teljesített időközi kifizetések tekintetében Magyarország 253 millió euró lehívással a 3. helyen áll tagállami összehasonlításban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben