Több ezer éves álajtót találtak Luxorban

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2010. április 02., 09:06 Legutolsó módosítás: 2010. április 02., 09:06

Luxor – Körülbelül 3500 éves, vörös gránitból készült álajtóra bukkantak régészek az egyiptomi Luxorban, a karnaki templom bejárata előtt. Forrás: MTI, mult-kor.hu

Az álajtó, amelyről az ókori egyiptomiak azt hitték, hogy a halott lelkének átjárást biztosít a valós világ és a túlvilág között, Uszeramon vezír sírjához tartozott – jelentette be Faruk Hoszni egyiptomi kulturális miniszter. Az apja, Ahmosze nyomdokait követő Uszeramon húsz éven át volt befolyásos tanácsadója a leghosszabb ideig hatalmon lévő fáraónőnek, az i.e. 1479 és 1458 között uralkodó Hatsepszut királynőnek az Újbirodalomban.

Az 1,75 méter magas és 50 centiméter széles gránittömbre hieroglifákkal vallási szövegeket véstek, és feltüntették Uszeramon különböző címeit, úgymint a város elöljárója, vezír, herceg – egészítette ki a kulturális tárca közleményét Záhi Havvász, az egyiptomi régészeti hivatal vezetője. Manszur Boreik, a régészcsoport irányítója szerint a Nílus keleti partján megtalált álajtót a rómaiak vitték el a vezír sírjából, a folyó nyugati partjáról és építőanyagként újrahasznosították.

A fáraók és magas rangú tisztségviselők sírjában kialakított álajtók valójában térplasztikák, amelyeket nem lehet kinyitni. Célja az volt, hogy a halott lelke hozzájuthasson a számára bemutatott áldozatokhoz.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben