Teológiai vita Zamárdiban: A plébános tiltotta ki a kis Jézust a betlehemből

Létrehozás: 2009. december 21., 18:57 Legutolsó módosítás: 2009. december 21., 19:00

Zamárdi – Betlehem kis Jézus nélkül? A zamárdi plébános a kronológia fontosságára hivatkozva ragaszkodik az üres jászolhoz. Forrás: sonline.hu

Egyedi betleheme van Zamárdinak. Az alkotás különlegességét nem a kivitelezés módja adja, hanem inkább egyfajta hiányossága. József és Mária valamint a napkeleti bölcsek ugyanis az üres jászol felett állnak, a kis Jézus hiányzik a jelenetből – számol be a sonline.hu hírportál.

„A zamárdiak egy része először azt gondolta, hogy ellopták a kis Jézust, mások meg egyszerűen csak értetlenül állnak azelőtt, hogy miért nincs ott a jászolban – mondta Urbán Miklós, a zamárdi Gamesz vezetője, akitől egyébként az életnagyságú Betlehem felállításának ötlete származik. A betlehem hiányosságának oka, hogy Kocsi György, Zamárdi plébánosa nem tartotta jónak – egyesek szerint egyenesen nem engedte – hogy a Megváltó, akinek eljövetele kronológiailag még meg sem történt, már most az Advent időszakában is részese legyen a legtöbb hazai településen megcsodálható jelenetnek.

Még Advent van, várunk Jézus születésére – érvel a plébános, aki egyben a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára. Erre a helyiek közül többen azt mondták: ennyi erővel Gáspárnak, Menyhértnek és Boldizsárnak sem szabadna még ott lenniük, sőt Máriát nagy pocakkal kellene ábrázolni. A plébános szerint ugyanakkor a három királyok jelenlétével nincs probléma, hiszen az ő alakjuk is a várakozást fejezi ki.

Kocsi György egyelőre nem hallott róla, hogy a városban egyeseket felháborít, hogy miért nem lehet már most teljes a betlehem, de mint mondja nem baj, ha az emberek beszélnek róla, legalább elgondolkodnak e teológiai megközelítésen. Az atya szerint egyébként az lenne a normális, hogy az Úr Jézus mindenütt csak szent este kerülne bele a jászolba. Így lesz ez Zamárdiban is, ahol az alkotás létrehozásában a Gamesz partnereként részt vevő Nők a Balatonért Egyesület tagjai, Kocsi plébános, javaslatára vagy az éjféli szent mise előtt vagy azután helyezik a kisdedet szent pár és a három királyok társaságába.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben