Tenni kell a tehetségekért – Tehetségháló a bonyhádi evangélikus gimnáziumban

Létrehozás: 2010. október 11., 11:17 Legutolsó módosítás: 2010. október 11., 11:21

Bonyhád – A tehetségpontok az érdeklődő fiataloknak nyújtanak segítséget képességeik felismerésére, kibontakoztatására. A Tolna megyei tehetségháló szervezését a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium vállalta fel. Forrás: teol.hu / Vizin Balázs

Tenni kell a tehetségekért – Tehetségháló a bonyhádi evangélikus gimnáziumban

Hajdu Ádám (balra), Csahóczi Márton és Reining Márton fizikai kísérletet végez. A diákok egy sárospataki tanulmányi versenyre készülnek. Fotó: Mártonfai Dénes

Ahhoz, hogy valamelyik közoktatási intézmény tehetségponttá alakuljon, regisztráció után akkreditációs elvárásoknak kell eleget tegyen. Három féle besorolás közül választhat: lehet helyi, regionális vagy országos. Ez nyilván attól függ, hogy mekkora területen fejtené ki a tevékenységét, – tájékoztatott Lenczné Vrbovszki Judit, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgató-helyettese.

A bonyhádi gimnázium 2008-ban csatlakozott ehhez a hálózathoz. De már négy éve az iskola szervezi a Tolna megyei tanulmányi- és tehetséggondozó versenyeket. Ennek köszönhetően az egész megyére van rálátásuk, hogy melyek azok az intézmények, amelyek bekapcsolódhatnának a hálózatba.

Ezt hivatott segíteni az a pályázat is, amelyen közel 9 millió forintot nyert a bonyhádi gimnázium. Az ebből megvalósuló szakmai napok, rendezvények, képzések, fejlesztések elősegíthetik az újabb tehetségpontok létrejöttét.

Ezek a pontok egymással úgynevezett tehetség-hálókat alakítanak ki, amelyen „fennakadnak” a kiemelkedő képességű diákok. Így például egy matematikából jó képességekkel rendelkező növendék, aki vidéken él, akár Budapesten is fejlesztheti tudását.

Most négy ilyen pont működik Tolna megyében: a szekszárdi Garay János Gimnáziumban, a paksi Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítványban, a decsi Bíborvég Művelődési Központban és a bonyhádi gimnáziumban. Utóbbi megyei, míg a többi a saját településen látja el a tehetséggondozó feladatokat.

Lenczné Vrbovszki Judit elmondta, hogy egyelőre egyeztetések zajlanak a Tolna Megyei Tehetség Tanács megalakulásáról. Az iskolák képviselői egyértelműen megfogalmazták, hogy erre szükség lenne. Ezért összeállítják a csatlakozási szándéknyilatkozatot, amelyben pontosan meghatározzák a tehetség tanács feladatát.

Az nyilvánvaló, hogy a megyei tehetséggondozás összefogása lesz a fő feladata, s emellett egy olyan adatbázis létrehozása is, amelyben a tehetséggondozásban részt vevő diákok és pedagógusok nevei szerepelnek.

Lenczné Vrbovszki Judit arról is tájékoztatott, hogy a gimnázium hét éve hozta létre a csillag programot, amelyet az intézmény pedagógusai fejlesztettek ki.

Az igazgatóhelyettes egy piramis felépítésén vázolta ennek lényegét: az alsó részben a 6-8 osztályosok előkészítő szakkörökön vesznek részt, amelyek célja a gimnáziumra való felkészítés. A piramis középső részén a 9-11-ikes korosztály helyezkedik el, akiket különböző versenyekre készítenek fel. A piramis csúcsára pedig a legtehetségesebb gyerekek jutnak, akiket egyéni fejlesztésben részesítenek.

A csillagprogram, és a tehetségpont hálózat fejlesztése szorosan kapcsolódik egymáshoz, ugyanis mindkettő a megyében felbukkanó tehetségek felismerését, és segítését célozza. A cél, hogy ezt a módszert több megyei iskola is kövesse. Ezért elkészítik a csillagprogram módszertani kiadványát is.

Országosan is elsimertek a gimnázium növendékei

A Kutató Diákok Országos Szövetsége által meghirdetett versenyen a tavalyi eredmények alapján a bonyhádi gimnázium végzett a második helyen. Ez a megmérettetésen induló növendékek számából, illetve az elért eredményekből tevődik össze. A legutóbbi pannonhalmi országos döntőben Németh Bence és Tóth Barnabás lenyűgözte a zsűrit az általuk kidolgozott titkosítási módszerrel, amellyel első díjat nyertek. Sőt, meghívást kaptak az egyetemisták konferenciájára is. A tanulókat évek óta dr. Katz Sándor készíti fel.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben