Telt ház az éjszakai menedékhelyeken

Létrehozás: 2009. január 03., 14:30 Legutolsó módosítás: 2009. január 03., 14:32

Budapest - Találnak-e éjszakai szállást, meleg ételt a téli hidegben a hajléktalanok? Kik gondoskodnak az ellátásukról? Hol vészelik át a fagyos napokat azok, akik semmiféle kötöttséget nem viselnek el? Forrás: Népszabadság

Telt ház az éjszakai menedékhelyeken

Ételosztás

Az ágyak, matracok fél óra alatt megtelnek, már órákkal a nyitás előtt kígyózó sorok várnak a hajléktalanszállókon. Az, aki csomagokkal, esetleg kutyával érkezik, már nehezen jut be meleg helyre. Esélytelenebbek azok is, akik párban érkeznek - ez a helyzet Budapesten.

- Az éjjeli menedékhelyek pillanatok alatt megtelnek, de nem küldünk el senkit, többnyire még az étkezőt is megnyitjuk, hogy melegedhessen, aki hozzánk jön. Itt, illetve a női, férfi, valamint a családok átmeneti otthonában több száz rászorulót fogadunk be, a pár éve kialakított úgynevezett "fűtött utcán" pedig úgy 600 hajléktalan húzza meg magát éjszakánként - mondja Rákos András, az Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalanszállójának vezetője. A szakember szerint folyamatosan növekszik a rászorulók száma. Tapasztalatai szerint sokan jönnek Budapestre vidékről, illetve uzsorások elől menekülnek ide családok. Egyre több az állami gondozásból kikerülő és a pszichiátriai beteg.

A fővárosban jelenleg 1200 férőhelyet tartanak fenn az éjjeli szálláshelyeken, az úgynevezett speciális éjjeli menedékhelyeken pedig további 500 rászorulót tudnak elszállásolni. Az átmeneti szállásokkal és egyéb befogadóhelyekkel együtt öszszesen négyezer hely van Budapesten a fedél nélkülieknek, ami szakemberek szerint korántsem elég.

Miskolcon kilencszázra becsülik a hajléktalanok számát. Kreffly Gábor, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Hajléktalangondozó Központjának intézményvezetője elmondta: a Vöröskereszt által működtetett, húsz személy elhelyezésére alkalmas éjjeli menedék minden este megtelik, de a mostani hidegben huszonnyolcan is meghúzódtak a szálláson éjszakára. A miskolci hajléktalanok étkeztetéséről három szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Minorita Egyház, valamint a Vöröskereszt gondoskodik: összesen 450 adag meleg ételt főznek, s három helyen adnak meleg teát, zsíros kenyeret.

Megnőtt az érdeklődés az éjszakai szálláshelyek iránt Nyíregyházán is, ahol 450-500 hajléktalan él. Deme Dóra, a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője közölte: kétharmaduknak tudnak éjszakai szállást biztosítani, a többiek az erdőben sátrakban, bódékban vagy a lakótelepek lépcsőházaiban húzzák meg magukat. Az evangélikus egyház által működtetett Oltalom Szeretetszolgálat meleg ételt főz a rászorulóknak. Az utcán maradottaknak a Periféria Egyesület oszt meleg ruhát, pokrócot.

Hol talál fedelet a 600 szegedi hajléktalan? Az Algyői úton nappali melegedőt és napi százötven adagot nyújtó népkonyhát működtet a Szegedi Kistérségi Többcélú Humán Szolgáltató Központ, s a Máltai Szeretetszolgálat is üzemeltet nappali melegedőt. A Moszkvai körúton ötvenszemélyes téli krízisszálló várja a rászorultakat, a Bajai úton pedig ötvenhárom személyes éjjeli menedékhely működik. Papp Istvánné, a központ igazgatója elmondta: jelenleg minden jelentkező elfér, de ha több helyre lesz szükség, az Algyői úti nappali melegedőt éjjel is nyitva tartják majd.

Zalaegerszegen is napok óta telt ház van a Magyar Vöröskereszt által működtetett, 85 személyes Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjában. Németh András, az intézmény vezetője elmondta: egyetlen rászoruló sem marad fedél nélkül Zalaegerszegen. Szerinte azok, akik eddig nem keresték meg az átmeneti vagy a hajléktalanszállót, már nem is fogják, inkább elhagyatott épületekben, garázsokban húzzák meg magukat. Őket a központ szociális munkásai naponta felkeresik, s meleg ruhával, takaróval, hálózsákkal, étellel látják el.

Nagykanizsán minden rászorulónak jutna ágy fűtött helyiségben, miután a város átmeneti és hajléktalanszállóját 85-ről 110 személyesre bővítették a hideg miatt. Ennek ellenére tizenöten-húszan továbbra is az utcákon élnek - mondta Barbarics László, a hajléktalanszálló vezetője. Ezek az emberek - tette hozzá - már semmiféle kötöttséget, előírást nem hajlandók elviselni. Őket takaróval, teával, élelmiszerrel segítik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

hajléktatan

Elküldte Laborczi Géza idő 2009. január 03., 19:53
Az Oltalom Szeretetszolgálat az Országos Egyház által fenntartott intézmény, amelynek alapvető feladata a hajléktalanellátás biztosítása Nyíregyházán. Mint az intézmény igazgató lelkésze, elvárnám, hogy ha ebben a témában híradás készül a honlapon, akkor rólunk itt ne az Önkormányzat polgármesteri hivatalának munkatársa nyilatkozzon. Értem én, hogy egyszerűbb átvenni egy másik újságban megjelent cikket.
Laborczi Géza

Kedves Géza!

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2009. január 03., 22:15
Ez ahogyan a fejlécből is látható: a *lapszemle* rovat, ahová minden nap felkerülnek az egyházzal illetve egyházakkal kapcsolatos hírek, amelyek a napi sajtóban megjelennek. Nem kényelemből, hanem tájékoztatás végett.
Természetesen szívesen veszem, ha készül anyag az Oltalom Szeretetszolgálatról. Ezt készíthetitek ti is, készíthetem én is, megegyezés kérdése, de ezt akkor inkább személyesen beszéljük meg!
Bolla Zsuzsanna