Szűkös az egyházi közgyűjtemények támogatása

Létrehozás: 2008. október 10., 09:19 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 16:14

Forrás: Magyar Hírlap

Asztalhoz ülnek a parlament kulturális bizottságának fideszes tagjai az egyházi közgyűjtemények képviselőivel, mert szerintük a kormányzat nem hajlandó tudomást venni az intézmények nehéz helyzetéről - számolt be a hírről a Magyar hírlap-
"Ahogy várható volt, nem tűzte napirendjére az Országgyűlés kulturális bizottsága legutóbbi, keddi ülésén az egyházi közgyűjtemények állami finanszírozásának ügyét" - mondta a lapnak Halász János, a testület fideszes alelnöke. Hozzátette, hogy az állami támogatást az utóbbi években drasztikusan csökkentették, és ezek az intézmények mostanra rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. Halász ezért a bizottság fideszes és kereszténydemokrata tagjaival egyeztetéseket kezdeményez a közgyűjtemények vezetőivel.
Mint mondta, céljuk, hogy együtt dolgozzák ki azt a támogatási tervezetet, amely szavatolhatja a nemzeti örökséget őrző és azt be is mutató gyűjtemények, múzeumok biztonságos működését.
"Asztalhoz ülünk azokkal a Tourinform irodavezetőkkel is, akik nemrég bizottságunkhoz fordultak, mivel szerintük tarthatatlan állapotban vannak az egyházi gyűjtemények" - tájékoztatott Halász.
A képviselő és az intézmények kívánalmai úgy tűnik, ezúttal meghallgatásra találtak, Csepregi András, az oktatási tárca egyházi kapcsolatokért felelős titkársága vezetőjének tájékoztatása szerint a 2009-es költségvetésben 816 millió forintot szán a kormány az egyházi közgyűjtemények támogatására. Csökken viszont az egyházaknál a személyi jövedelemadó-felajánlásokból befolyó összeg.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben