Szószék és szentkép ajándékba

Létrehozás: 2009. szeptember 06., 09:22 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 06., 09:24

Püspöki szószéket és egy Szent-Miklóst ábrázoló ikont adományozott az újfehértói görög katolikus egyházközségnek a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. A cég ajándékát szombaton szentelték és áldották meg istentisztelet keretében a szabolcsi kisváros görög katolikus templomában. Forrás: MTI

Az adomány átadásával párhuzamosan zajlott az a gyalogos zarándoklat, mely több ezer hívő részvételével viszi vissza a máriapócsi bazilikába a görög katolikusok szent ereklyéjét, a Szűz Mária-kegyképet. Papp József, a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a zarándoklathoz kapcsolódóan a pálinkafőzők védőszentjéről, Szent Miklósról készített ikont és egy püspöki szószéket ajánlott fel a cég a helyi görög katolikus egyház számára. Az adományokat a Magyar Pálinka Lovagrend közreműködésével adták át az egyház képviselőinek, akik ünnepi istentisztelet keretében megszentelték és megáldották az értékes szószéket és a szentet ábrázoló ikont - mondta Papp József.

A vállalkozás a kegykép visszaszállításának alkalmából különleges italt is készített: a Pócsi Bazilita Keserűt, mely 33 gyógynövénykivonatot tartalmaz. A püspöki trón a görög katolikus liturgiának nagyon fontos része, ilyen szószék eddig nem volt a templomban - mondta Kocsis Antal, újfehértói paróchus, aki szerint az 1857-ben épült kőtemplom főoltárán elhelyezett trón az egyházmegye, valamint a közel 5300 újfehértói hívő büszkeségévé válhat.

A szószék mellett lévő szentkép a minőséget, tisztességet és magát a munkát szimbolizálja, melyet a pálinkakészítésben is elsődlegesnek tartanak a szakma mesterei, ez a hitvallás pedig összhangban van az egyház tanításaival - tette hozzá Kocsis Antal. A IV. században élt szent életű myrai püspök egyébként a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában. Magyarországon 2008-ban a pálinkafőzők választották védőszentjüknek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben