Százezer embert etet a minisztérium – Karitatív szervezetek között halat osztanak

Létrehozás: 2010. január 20., 14:14 Legutolsó módosítás: 2010. január 20., 14:16

Akárcsak Jézus Krisztus, a környezetvédelmi tárca is halosztásra szánta el magát, hogy élelemhez juttassa a szegényeket. Ám csodás halszaporítás helyett Közép-Európa legnagyobb tavában, a Balatonban élő halállomány „megcsapolásából” származó felesleget osztják szét karitatív szervezet között, melyekkel hosszú távú együttműködést tervez a minisztérium. Forrás: piacesprofit.hu

A balatoni halállomány nem őshonos fajainak (busa, amur, angolna) „lehalászása” fontos természetvédelmi feladat. 2009 októbere óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelője, ezért a „tárca nemzeti parkjához tartozik a balatoni halászati feladatok egy része”, magyarázta Szabó Imre miniszter, aki a karácsonyi ünnepek kapcsán döntött úgy, ezentúl a „fogást" karitatív célokra ajánlja fel. Az adomány értéke tízmillió forint.

Százezren laktak jól

Az első két tonna decemberben került kiosztásra Balaton környéki szeretetotthonokban, majd nagycsaládosokat, időseket és hajléktalanokat támogató szervezeteknél, valamint fogyatékosokkal, pszichiátriai betegekkel foglalkozó intézményeknél.  Ezt követően a zöldtárca kabinetfőnöke karácsony előtt busapörköltet osztott csuszatésztával a Menhely Alapítvány VIII. kerületi nappali melegedőjében.

A zöldtárca januárban további 900 kilogramm balatoni halat küldött a munkanélküliséggel küzdő Nyírkátára azoknak rászorulóknak, akik nem kapták meg a segélyüket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település önkormányzata szeptember óta nem, vagy csak részben fizette ki a segélyeket. A kétezer lakosú községben 650, többnyire munkanélküli, elesett család él. A közel egy tonnányi adományból minden család asztalára mintegy másfél kg hal jut.

Eddig 100 ezer ember részesült az adományban. A Balatonra jellemző élőlény-együttesek megőrzése, a korábban a tóban jellemző fajösszetétel visszaállítása elsődleges természetvédelmi cél. „A program tovább folytatódik, a tárca jótékonysági szervezeteken keresztül folyamatosan biztosít halat az arra rászorulóknak. Külön öröm számomra, hogy egy fontos természetvédelmi feladatot karitatív akcióval tudunk összekapcsolni" – mondta a miniszter. 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben