Stefano Zamagni: „A segély csak túlélésre jó”

Létrehozás: 2009. november 15., 19:33 Legutolsó módosítás: 2009. november 15., 19:33

Budapest – Stefano Zamagni, a Bolognai Egyetem professzora szerint a piacgazdaságnak nincs alternatívája, de azt meg kell reformálni. Az olasz professzor szombaton Budapesten, a gazdasági válságról rendezett nemzetközi egyházi konferenciát bevezető sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy két út van: a „darwini”, illetve az úgynevezett civil piacgazdaság. Forrás: MTI

Stefano Zamagni – aki XVI. Benedek pápa legutóbb kiadott, Caritas in veritate (Szeretet az igazságban) kezdetű enciklikájának kidolgozásában is részt vett – nézete szerint a „darwini" piacgazdaság azt mondja ki, hogy „akik nem hatékonyak, nem bírják a versenyt, azok hulljanak", míg az úgynevezett civil piacgazdaságnak „az a dolga, hogy mindenkit bevonjon a rendszerbe".

Érvelése szerint a mostani válságot az okozta, hogy az utóbbi elvet nem alkalmazzák teljes körűen a rászorulókra, mert a közjó helyett minden gazdasági tényező az egyéni javakra helyezi a hangsúlyt. A gazdaság legbefolyásosabb résztvevői manapság egymással összefognak, a kisebb vetélytársakat kizárják a versenyből, a rászorulóknak pedig „csak alamizsnát adnak". Ezt kellene megváltoztatni, mert addig nem lép előre a gazdaság – vélekedett a professzor.

Mint mondta, „az alamizsna túlélésre alkalmas, de nem jó a termeléshez". Ezt egyébként már a XIV. századi ferencesek is tudták - jegyezte meg. Nem alamizsnát, segélyeket kell osztani, hanem el kell érni, hogy a legszegényebbek is érdekelté váljanak a termelésben – tette hozzá.

Stefano Zamagni felidézte, hogy a gazdasági, környezeti, erkölcsi válság okait elemző, arra egyfajta megoldást kereső pápai enciklika öt éven át formálódott, „sokkal demokratikusabb módon, mint azt az emberek gondolják". Az első fogalmazvány elkészítésében ötszáz szakember vett részt, majd azt egy tizenegy tagú bizottság tárgyalta meg a pápa vezetésével.

A professzor, aki ez utóbbi testület egyetlen világi képviselője volt, rámutatott, hogy a dokumentum a globalizáció által okozott új jelenségekkel foglalkozik, amelyek minden embert érintenek, ilyen például a környezetvédelem kérdése. Az enciklika nem ítélkezik, nem tör lándzsát senki felett, a „kapitalista" kifejezés például egyszer sem szerepel benne, és „hívőt, nem hívőt egyaránt megszólít" – hangsúlyozta.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben