Sólyom László: fontos a magyar nyelvű oktatás

Létrehozás: 2010. március 14., 09:25 Legutolsó módosítás: 2010. március 14., 09:26

Nagybecskerek – A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Sólyom László államfő szombaton a szerbiai Nagybecskereken (Zrenjanin), vajdasági látogatásának második napján. Forrás: MTI

„Szükség van magyar nyelvű óvodákra, és bővíteni kell a magyar nyelvű felsőfokú képzés körét is” – mondta a köztársasági elnök. „Sajnálatos tény, hogy a diplomával rendelkező magyarok száma nem felel meg a (szerbiai) magyarság számarányának, ezen mindenképpen javítani kell” – jelentette ki.

Nagyon fontosnak nevezte a szerbiai magyar nyelvű iskolák megfelelő tankönyvellátását, mint mondta, nem elegendő a szerb tankönyvek magyar fordítása, „meg kellene engedni, hogy a magyarországi tankönyveket is használhassák” ezekben az intézményekben.

Kifejtette, hogy a magyaroknak – nem csak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is – idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet. A magyar nyelvű óvodák működtetésében az egyháznak lehetne nagyon nagy szerepe – mutatott rá. „Az egyháznak egyébként is jelentős szerepe van a magyar közösség megtartásában” – tette hozzá. A köztársasági elnök délben a nagybecskereki püspökségen megbeszélést folytatott Német Lászlóval, a Nagybecskereki Egyházmegye püspökével.

Sólyom László a nap folyamán Újvidéken tárgyalt Egeresi Sándorral, a vajdasági tartományi képviselőház elnökével. A találkozón többek között szó volt a Duna-stratégiáról, amely – mint mondta – a 2011 első fél évében esedékes magyar EU-elnökség egyik alapvető témája lesz. A Vajdaság, mint Duna menti tartomány kulcsszerepet játszik ebben a stratégiában, és „fontos, hogy már most közösen javasoljunk programokat az Európai Uniónak”.

Az Egeresi Sándorral folytatott megbeszélés másik témája a magyarság képviselete volt. „Kívánatos lenne, ha az államigazgatásban, a rendőrségen, az ügyészségeken és a bíróságokon a nemzetiségek számarányuknak megfelelően lennének képviselve” – jegyezte meg Sólyom László.  

A köztársasági elnök szombat délután délvidéki szórványmagyar településeket keres föl.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben