Sok panasz érkezett a Médiatanácshoz az sms-szavazások miatt – Új frekvenciákat is kiosztottak

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2011. január 28., 08:27 Legutolsó módosítás: 2011. január 28., 08:28

Újabb frekvencián szólhat a Magyar Katolikus Rádió és a Lánchíd Rádió, előbbi ugyanis Szombathelyen, utóbbi Balatonfüreden kapott ultrarövid-hullámú frekvenciát – így döntött a Médiatanács legutóbbi ülésén. Kiricsi Karola szóvivő közölte azt is, hogy sok kifogás érkezett a testülethez a két legnagyobb országos kereskedelmi csatorna tehetségkutató műsorai és az egyik csatorna valóságshow-ja miatt. A testület úgy döntött, hogy a panaszok jogosságát a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a média- és hírközlési biztos vizsgálja ki. Forrás: InfoRádió / Gál Ildikó

A Médiatanács döntése szerint a szombathelyi vételkörzetben (107,4 MHz) a Magyar Katolikus Rádió, Balatonfüreden (96,2 MHz) a Lánchíd Rádió kap ultrarövid-hullámú frekvenciát. Veszprémben (95,1 MHz) az FM 4 Rádió Kft., Győrben (100,1 MHz) az Európa Rádió Nonprofit Kft., Karcagon (93,8 MHz) a Viacom Kft. nyert sugárzási jogot – közölte Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője.

A Médiatanács, csakúgy, mint múlt héten, ezúttal is nyolc olyan rádióállomás jogosultságát hosszabbította meg, amelynek lejár a szerződése. A szóvivő elmondta, hogy a Klubrádió budapesti frekvenciapályázatának ügyében még nem határozott a testület, ám a rádió előtt nyitva áll a lehetőség, hogy a döntésig jogosultságának 60 napra szóló meghosszabbítását kezdeményezze.

Panaszok érkeztek

A testület ülésén napirendre került a két nagy kereskedelmi televíziós csatorna tehetségkutató műsorának sms-szavazása is. A médiatanács közleménye szerint a TV2-n futó Megasztár és az RTL Klubon látható X-faktor sms-szavazásával kapcsolatban számos panasz érkezett a nézőktől, a többi között azért, mert sikertelen küldés esetén is számlázott a szolgáltató. Az ügy a Gazdasági Versenyhivatalhoz kerül, de vizsgálja majd a média- és hírközlési biztos is – mondta el a szóvivő.

Beszélt arról is, hogy az RTL Klub Való világával szembeni panaszok egy részével összefüggésben már elkészült a szakértők – szociológusok, pszichológusok – által jegyzett véleményezési anyag, amelynek alapján a Médiatanács megküldi észrevételeit a televíziónak, illetve döntést hozhat. Ugyanakkor szólnak érvek amellett is, hogy a panaszokat vagy azok egy részét összevontan bírálják el – tette hozzá Kiricsi Karola. Közölte továbbá, hogy a panaszok nagy része még decemberben érkezett, így azokról a korábbi médiatörvény alapján dönt a testület.

A Közszolgálati Kódex megalkotása

Döntés született arról is, hogy a közmédia működését meghatározó alapdokumentum, a Közszolgálati Kódex megalkotásában minden magyar állampolgár vagy határon túli magyar részt vehet. Kiricsi Karola közölte: a véleményeket a milegyenateveben@nmhh.hu e-mail címre várják. A február elsejei hivatalos felhívás után a javaslattételre még 45 napon át, azaz március közepéig lesz lehetőség postai úton is.

A Közszolgálati Kódexet a Médiatanács várhatóan tavasszal fogadja el, módosításáról a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának egyetértésével a tizennégy tagú, egyházi és civil szervezetek képviselőit tömörítő Közszolgálati Testület dönthet. Ez utóbbi létrejötte március végére várható – közölte Kiricsi Karola.

A Közszolgálati Testületbe egy-egy tagot delegálhat a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Sorsolás után ugyancsak egy-egy tagot küldhetnek az önkormányzati szövegségek; a nemzeti és etnikai kisebbségi önkormányzatok; hazai, illetve a szomszédos országokban működő kulturális szervezetek; a családok, valamint a fogyatékkal élők érdekeit védő egyesületek.

Kiricsi Karola hangsúlyozta, hogy a kódexben foglaltak betartása felett a Közszolgálati Testület őrködik majd, megsértése esetén a Médiatanács figyelmeztetheti a médiumokat, eljárást azonban nem indíthat, így bírságolási joga sincs. Hozzáfűzte: a médiatörvényben foglalt alapelveket kibontó Közszolgálati Kódex betartása a közmédiumoknak is érdekük, ezért nem számítanak jogsértésekre.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben