Semjén Zsolt a hitről és a hagyományról beszélt – Betlehem és Kalocsa testvérvárosok lettek

Létrehozás: 2010. december 22., 14:13 Legutolsó módosítás: 2010. december 22., 14:15

Kalocsa – Kiemelt jelentősége van annak, hogy Jézus szülővárosa Betlehem, és az ezeréves múltra visszatekintő érseki székhely Kalocsa, testvérvárosi szövetséget kötött, mert a hitben való megerősödés és a hagyományainkhoz való ragaszkodás kölcsönösen erősíthetik egymást – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kalocsán az érseki székhely és Betlehem városa közötti szerződés aláírása alkalmából rendezett ünnepségen. Forrás: MTI

A miniszterelnök-helyettes szerint, a magyar nemzet és Betlehemben élők számára egyaránt fontos a testvérvárosi szerződés, mert „a keresztény palesztinok két malomkő között őrlődnek, évről évre fogy a számuk, egyre többen mennek el szülőföldjükről, ezért nekünk keresztény embereknek küldetésünk az, hogy Jézus szülőföldjén megmaradjon a kereszténység".

„A szülőföldön maradásukhoz azzal tudunk hozzájárulni, hogy segítjük őket még szorosabb kapcsolatot teremteni a világgal" – fűzte hozzá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki egyben a Kalocsa központú választókerület országgyűlési képviselője.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a magyarság is megszenvedte a kereszténységért az üldöztetést, a török időkben és a bolsevizmus időszakában, de a palesztin keresztények is nehéz helyzetben vannak.

Reményét fejezte ki, hogy a testvérvárosi szerződés olyan kulturális és emberi kapcsolatokat eredményezhet, amelynek egyik hozadéka az lehet, hogy egyre több kalocsai ember jut el a Szentföldre.

Szavai szerint, „aki eljut a Szentföldre, be tud menni a Születés Bazilikába, annak számára az evangélium szavai egy kicsit mást fognak jelenteni, jobban megérti azt a környezetet, amelyben Jézus beszélt és az evangélium örömhírét elhozta nekünk".

Török Ferenc, Kalocsa polgármestere a város főterén felállított betlehemi élőkép előtt elmondott beszédében kiemelte: a két város közti testvéri kapcsolat révén szeretnék felhívni a világ keresztényeinek figyelmét arra, hogy a mai időkben Betlehem közössége, nemzetközi erkölcsi és gyakorlati támogatásra szorul.

Kalocsa első embere a jászol felett egy – a betlehemi gyermekek által készített – csillagot helyezett el, amely karácsony üzenetét hirdeti.

A kalocsai Szentháromság téren felállított több mint 30 négyzetméter alapterületű betlehemet – amely a Főszékesegyház déli toronyszerkezetének elbontott faanyagából készült – Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta.

Török Ferenc, Kalocsa város polgármestere és Victor Hanna Jubrail Batarseh, Betlehem polgármestere december 15-én írta alá a két város közötti testvérvárosi szerződést Jézus szülővárosában.


Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben