Saját magának adományozott földet a nagyszombati érsek?

Létrehozás: 2009. január 04., 21:23 Legutolsó módosítás: 2009. január 04., 21:42

Nagyszombat - Ján Sokol nagyszombati érsek jelentős nagyságú földterülettel ajándékozta meg azt az alapítványt, amelynek ő az egyedüli hivatalos képviselője. A tranzakció 4 nappal az alapítvány bejegyzése után történt, még 2007 folyamán. Forrás: Magyar Nemzet / felvidek.ma

Saját magának adományozott földet a nagyszombati érsek?

Jan Sokol

A 30 négyzetkilométer kiterjedésű földterület a Nyitrai Egyházmegyéhez tartozott volna az egyházmegyék felosztása után, Sokol érsek azonban még időben saját alapítványának ajándékozta azt, így jelentős földterülettől fosztotta meg a Nyitrai Egyházmegyét. A Nagyszombati Egyházmegye ekonómusa, Peter Kucera szerint a megajándékozott nem Sokol érsek személyesen, hanem a Keresztelő Szent János Alapítvány, amelynek Sokol a képviselője, de esetleges távozása után más veszi át majd az irányítását. A földterület értékét minimálisan 120 millió koronára becsülik, mivel azonban különböző típusú földekről van szó, főleg építési telek esetén, az ár négyzetméterenként akár a 2000 koronát is elérheti, ami jelentősen megnövelheti a Sokol által zsákmányolt földterület értékét. „Az egyház belső birtokviszonyairól van szó, amit nem kommentálunk” – nyilatkozott Alena Kovacova a Nyitrai Egyházmegye megbízásából. Éppen ez az egyházmegye veszített a legtöbbet Sokol területszerző akcióján. „Mivel két egyházmegye vitájáról van szó, ezért a Szlovák Püspökkari Konferencia nem foglal állást ebben az ügyben. Amennyiben nem tudnának megegyezni, akkor a pápai nunciatúra dönt majd az ügyben” – jelentette ki a Szlovák Püspökkari Konferencia szóvivője, Jozef Kovácik.

A többmilliós szerződésen csak Sokol érsek kézjegye található, ő írta azt alá, mint ajándékozó – érseki minőségében – és mint megajándékozott – az alapítvány hivatalos képviselőjeként. Bár furcsának tűnik a dolog, jogilag mégsem kifogásolható. Megfelelőbb lett volna azonban, ha a szerződésen két különböző személy neve szerepel – állapította meg a Szlovák Tudományos Akadémia Jogi Intézetének vezetője, Jozef Vozár. A Sokol által zsákmányolt terület nagysága valamivel nagyobb, mint Pozsony Óváros kerületének kiterjedése. A JOJ televízió és más hírforrások szerint Sokol érsek leváltása még január folyamán várható.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben