Részvétlen a társadalom a kisebbségek iránt

Létrehozás: 2010. július 05., 09:08 Legutolsó módosítás: 2010. július 05., 09:12

A rasszizmus új formája a vallási intolerancia – ez a Kisebbségek és őslakosok helyzete 2010 című jelentés fő megállapítása. Carl Söderbergh, az MRG kommunikációs igazgatója a társadalmi közönyt is elszomorítónak tartja. „Szörnyű, hogy amíg a banki hitelkárosultakkal szolidáris a társadalom, az önkormányzatibérlakásokban élő, sokkal szegényebb, ugyancsak kilakoltatással fenyegetett – főként cigány – emberekkel szemben a részvétlenség a jellemző". Forrás: mixonline.hu / Szerencsi Bori

„Drámai a bűncselekményeket övező társadalmi közöny” – fejtette ki véleményét a Magyarországon történő romák elleni sorozatgyilkosságról a kisebbségekről szóló jelentés bemutatóján Setét Jenő, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa.

A rasszizmus új formája a vallási intolerancia – ez a Kisebbségek és őslakosok helyzete 2010 című jelentés fő megállapítása. A jelentést, amelyet Londonban és Delhiben is csütörtökön ismertetnek, a Minority Rights Group International (MRG) elnevezésű, az etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogaiért küzdő nem kormányzati szervezet készítette el.

Carl Söderbergh, az MRG kommunikációs igazgatója szerint világszerte egyre nagyobb problémát jelent a vallási kisebbségek folyamatosan növekvő üldöztetése. „A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után még majdnem tíz évvel is mindennapos a muszlim vallásúak hátrányos hatósági megkülönböztetése".

A vallási intolerancia azonban nem csak Európán kívül terjed. A legtöbb svájci kantonban például népszavazás nyomán megtiltották újabb minaretek építését.

Az igazgató szerint az elmúlt húsz év a társadalmi kirekesztés folyamata, melynek fő célpontjai a romák, akik különösen sok jogsérelmet szenvednek az állami intézményekkel, a rendőrséggel, az önkormányzatokkal való találkozásukkor. Carl Söderbergh nemcsak a kilenc ember életét követelő sorozatgyilkosságot, hanem az ezzel szemben tapasztalt társadalmi közönyt is elszomorítónak tartja. „Szörnyű, hogy amíg a banki hitelkárosultakkal szolidáris a társadalom, az önkormányzati bérlakásokban élő, sokkal szegényebb, ugyancsak kilakoltatással fenyegetett – főként cigány – emberekkel szemben a részvétlenség a jellemző".

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben