Reménykeltő az új szerb pátriárka megválasztása a katolikusok és a kisebbségek számára

Létrehozás: 2010. január 28., 08:41 Legutolsó módosítás: 2010. január 28., 08:42

Nagy meglepetés volt a nisi püspök gyors megválasztása szerb ortodox pátriárkának, habár már korábban a három legesélyesebb jelölt között tartották számon – mondta a Vatikáni Rádió magyar adásának a nagybecskereki katolikus püspök, Német László verbita szerzetes, a Szent Cirill és Metód Katolikus Püspöki Konferencia főtitkára. Forrás: Magyar Kurír

Irinej nisi püspököt január 22-én, pénteken választották meg a szerb ortodox egyház 45. pátriárkájának, és szombaton délelőtt iktatták be hivatalába a belgrádi székesegyházban.

Német László a Vatikáni Rádiónak elmondta: Irinej megválasztása kompromisszumos megoldás lehetett, mivel a szerb püspökök egy része liberálisabb, az újítások híve, másik része hagyományőrző – ellentétük részint liturgia értelmezésén mérhető le, a tradicionalisták minden változtatás ellen vannak, a népnyelv bevezetését is ellenzik a liturgiába, a liberálisok viszont változtatnának pár dolgon.

A nagybecskereki katolikus püspök hozzátette: Irinej püspök nyugodságáról híres. Fiatalon lett szerzetes, és mély lelki életet él. 1975-ben nevezték ki nisi püspökké. A délszláv háború idején visszahúzódott a nyilvános szerepléstől, és imára szólított fel. Megválasztásával az ökumenizmus is új lendületet vehet, hiszen jó kapcsolatokat ápol a katolikus egyház vezetőivel. Tavaly a szerbiai katolikus püspökök is találkoztak vele Nisben, és arról tárgyaltak, hogyan tudnák megszervezni a milánói ediktum kiadásának 1700. évfordulóját. Egy Konstantinról nevezett szentélyt is építenek. Az ünnepségsorozatra a katolikusok a Szentatyát is meg szeretnék hívni, erre a kérésre azonban Irinej még nem reagált. (Az ortodox keresztény vallásgyakorlatot elfogadó ediktumot a Nisben született Nagy Konstantin császár bocsátotta ki 313-ban. A császárt az ortodoxok szentként tisztelik.)

Az új pátriárka EU-val kapcsolatos álláspontja még nem ismert, az azonban igen, hogy a szerb ortodox püspökök ez ügyben is két táborra oszlanak. A nisi püspökségben sok román és bolgár nemzetiségű él, akik ortodoxok és akiknek nincs saját püspökük, a határon túli püspökséggel vannak összeköttetésben. A vallásgyakorlat szabad, a püspök toleráns ember – vélekedik Német László.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben