Rajzfilmsorozat készül Luther Mártonról

Létrehozás: 2010. április 01., 15:53 Legutolsó módosítás: 2010. április 02., 08:28

A reformáció elindítójáról, Luther Mártonról készít rajzfilmsorozatot a Magyarországi Evangélikus Egyház az 1517-ben kezdődött vallási megújulási mozgalom 500 éves évfordulójára, közölte Fabiny Tamás evangélikus püspök. Forrás: MTI

A rajzfilm rendezője a Balázs Béla-díjas érdemes művész, Richly Zsolt lesz, ő készítette többek között a Kockásfülű nyúl, a Kíváncsi Fáncsi és a Fabulák című sorozatokat is. Forgatókönyvírónak Lackfi Jánost, a József Attila-díjas költőt kérték fel.

Fabiny Tamás megemlítette, hogy a rajzfilm előkészületeiről a rendező beszámolt a reformációi emlékbizottság második ülésén a közelmúltban Budapesten. Ebből kiderült, hogy 200 millió forintos költségvetéssel számolnak a film kivitelezői, a tervek szerint pedig tizenhárom epizódból áll majd a sorozat.
A püspök hangsúlyozta, hogy a Luther Mártonról szóló rajzfilmsorozatnak – amire most keresnek támogatókat – az MEE lesz a tulajdonosa. A potenciális szponzorok között szólt többek között a norvég, amerikai, finnországi evangélikus egyházakról, de természetesen a pályázatok adta lehetőségekkel is élnek majd.
Luther Mártonnak, aki 1517. október 31-én Wittenbergben meghirdette az egyház megújításának programját, zeneművel is szeretnének emléket állítani, ennek elkészítésével a tervek szerint Szokolay Sándort bízzák meg – mondta.
Fabiny Tamás korábban szólt arról is, hogy 2017-ig minden évnek lesz tematikája, idén például Melanchton Fülöpre, Luther legközelebbi munkatársára és teoretikusára emlékeznek konferenciák és pedagógusképzések szervezésével. A reformáció nagyhírű dogmatikusának azzal is emléket állítanak, hogy kiállítják a Magyarországon található, saját kézírású leveleit a budapesti evangélikus múzeumban, illetve azokból egy kötetet adnak ki.
A tematikus évek közül több is kapcsolódik majd a kultúrához: 2012 például A reformáció és a zene, 2015 pedig A reformáció és a képzőművészetek éve lesz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Válasz

Elküldte Márton Richárd idő 2010. április 01., 19:08
Gratulálok! Jó ötlet.
Reménységünk szerint szakértői bizottság segíti majd a készítők munkáját, hogy minél jobban kijöjjenek a sorozatból azok a biblikus hitelvek és bátor jellembeli tulajdonságok, melyek ma is követendő példák lehetnek minden korosztály életében.