Püspök-jelöltek porondon

Létrehozás: 2011. január 17., 08:31 Legutolsó módosítás: 2011. január 17., 08:36

Székesfehérvár – Szombaton délelőtt Kaposváron, délután Székesfehérváron mutatkoztak be az evangélikus püspök-jelöltek. A választásig még négyszer állnak híveik elé. Forrás: fmh.hu / J. Mező Éva

Kissné Kárász Rózsa, az egyházkerület jelölő és szavazatszámláló bizottságának elnöke elmondta, hogy az egyházkerület  presbitériumaitól 11 jelölés érkezett. Közülük ketten vállalták a jelöltséget.  Az egyházkerület közgyűlése január 8-án véglegesítette az eredményt, így hivatalosan Bencze András fehérvári lelkész, és a lajoskomáromi születésű Szemerei János, kaposvári esperes lett püspök-jelölt.

Ezt követően a jelöltek közösen állnak híveik elé, hogy beszámoljanak terveikről, illetve válaszoljanak választóik kérdéseire. Bük, Veszprém, Pápa, végül március 5-én, Győr ezek lesznek bemutatkozó körútjuk  állomásai.

A választást az egyházkerület 117  gyülekezetében március 17 és 27 között tartják, a szavazatok összeszámlálása után április közepéig kihirdetik  a végeredményt. Ötven százalék plusz egy szavazat kell valamelyik jelölt  sikeres megválasztásához, szavazategyenlőség esetén második fordulóra kerülhet sor.

A szombati székesfehérvári bemutatkozáson megtelt az evangélikus templom érdeklődőkkel. Először egy előre megadott témában kellett 15-15 percben előadást tartania mindkét jelöltnek, a közelmúltban lezajlott közvéleménykutatások tükrében egyházi struktúráról, stratégiáról, szociológiáról. Két különböző karakterű jelölt áll a hívek előtt: Szemerei János inkább organikus, Bencze András inkább spirituális megközelítésben vázolta terveit.

Az előadást követő kérdések kitértek többek között arra, ki hogyan kívánja megakadályozni a kisegyházak elszívó hatását, megoldani  új hívek megnyerését, erősíteni a társadalmi kohéziót. Az egyházi megosztottságról mindkettőjüknek azonos volt a véleménye: az egyház nem megosztott, hanem sokszínű, ahol sokféle módon történik az érdekérvényesítés, de ez nem baj. Szemerei János azt mondta, megválasztása esetén ezért olyan emberek is bekerülnek tanácsadó testületébe, akik nem értenek vele egyet.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben