Politikai büntetést kapott a Magyar Televízió – Megszűnnek a vallási műsorok a köztévén

Létrehozás: 2009. november 27., 16:49 Legutolsó módosítás: 2009. november 27., 16:50

Megszűnnek a Magyar Televízió vallási és kisebbségi műsorai. Dobos Menyhért, az MTV közéleti igazgatója szerint azért kell bűnhődnie a közszolgálati televíziónak, mert a politikusok elégedetlenek amiatt, hogy nem tudtak elegendő befolyást szerezni a tévében. Az egyházak korábban tiltakoztak a köztévét érintő megvonások miatt. A Magyar Televízió csütörtökön juttatta el levelét a református egyházhoz, amelyben közlik, hogy „szüneteltetni kénytelenek” a vallási műsorok gyártását. Forrás: reformatus.hu / Fekete Zsuzsa

– Hogyan született meg a döntés, amely miatt egyetlen tollvonással eltörölték a vallási műsorokat?

– Az MTV költségvetési módosító javaslatának elfogadásával. A kormány eleve elvett 7 milliárd forintot, majd Jánosi György egyéni képviselő indítványa kapcsán még a céltámogatást is megvonták, így összesen 9,4 milliárd forinttal kap kevesebbet a televízió. Ez a költségvetésünk egyharmada. Ilyen szintű elvonást nem lehet túlélni.

– Ez mit jelent?

– Legrosszabb esetben azt, hogy elsötétül a Magyar Televízió képernyője. Amennyiben mégis lesz valamilyen adás, a költségcsökkentés érint minden műsort, vagyis megszűnik a műsorgyártás.

– Mikor tapasztalhatják a nézők, hogy már csak „takarékon” megy a műsor a köztévében?

– Ez nagyon hamar bekövetkezik, már 2010. január elsejétől, hiszen akkor már az új költségvetési évben leszünk. Nagyon súlyos a helyzet. Mi vagyunk a legszomorúbbak, hogy ez a helyzet kialakult, különösen én, akihez a vallási műsorok tartoznak. Mindent elkövetünk, hogy a vallási műsorok valahogyan megmaradjanak.

– Vagyis ismételnek…

– Igen, az archívumunkból tudunk táplálkozni. Ismétlünk, vagy esetleg olyan helyekre megyünk forgatni, ahol nem kell napidíjakat fizetni. Nulla forintból ennyire telik.

– Miért pont a vallási műsorok lettek az első áldozatok? A 2001-es népszámlálás szerint 5,3 millió katolikus, 1,6 millió református és 304 ezer evangélikus él Magyarországon. Ez a lakosságnak elég jelentős többsége.

– A pénzünk szinte csak a bérekre és a rezsire elég, műsorgyártásra nem, ráadásul technikai berendezéseink sincsenek, közvetítőkocsival dolgozunk. Tartozásaink vannak még a költözéssel kapcsolatban is, hiszen a Szabadság térről el kellett jönnünk. Gondolja el, hogy az MTV székházának bérleti díja több mint 3 milliárd forint évente!

– A köztévé ezek szerint nem tudja betölteni feladatát. De akkor miért kell több mint 3 milliárd forintért bérelni egy olyan székházat, ahol nem folyik munka, nincs műsorgyártás?

– Erre nehezen tudnék válaszolni. Az ügy még a FIDESZ kormányzásának idejére nyúlik vissza. Akkor született egy kormányhatározat, hogy építenek a tévének egy székházat. A határozatot a Medgyessy kormány eltörölte, és piaci alapokra akarta helyezni a székház építésének ügyét. Egy biztos: a mostani konstrukció rossz és méregdrága. Félkész épületben vagyunk, amiből hiányzik a technika, műszaki beruházás pedig nem volt. November 23-án a kormány és a kormánypárti képviselők az MDF segítségével cinikus és erkölcstelen döntést hoztak, amely súlyos csapást mért a Magyar Televízióra.

– Eddig nem érezték, hogy pazaroltak? Míg egy-egy kereskedelmi televízió legfeljebb három fős stábbal vonult ki forgatni, addig az MTV autói dugig voltak munkatársakkal: szerkesztő, riporter, operatőr, technikus, rendező, rendezőasszisztens…Nem luxus ez?

– Mindenhová a kellő létszámmal vonulunk ki. A mi technikánk olyan régi és öreg, hogy nagyobb személyzet szükséges a forgatásokhoz. Arról nem is beszélve, hogy egy élő közvetítéshez nagy stáb kell, ahhoz hogy színvonalas műsort tudjunk gyártani.

– Nézzük a jövőt! Hogyan kaphatnak majd az egyházak megszólalási lehetőséget a televízióban?

– Fontosnak tartjuk, hogy az egyházak szerepet kapjanak műsorunkban. Ha A reggel című produkciónk megmarad, itt eddig is volt és ezentúl is lesz lehetőség, hogy az egyházak képviselői elmondhassák véleményüket fontos közügyekben.

– Úgy tudom, hogy már a karácsonyi református istentiszteleti közvetítést is lemondták.

– Erről még nem hallottam, de könnyen elképzelhető. Már decemberre sincs pénzünk.

– Mit fognak csinálni a televízióban, ha nincs pénz és műsort sem tudnak gyártani?

– A munkatársaink majd az archívumban dolgoznak, illetőleg a Híradóban, A Reggelben, ami remélhetőleg megmarad. Egyelőre teljes a bizonytalanság. Nem akarjuk elhinni, hogy a magyar parlament ilyen döntést hozott politikai bosszúból.

– Miért akarnak a politikusok bosszút?

– Azért, mert nem tudtak befolyást szerezni olyan mértékben, amilyenben szerettek volna. A Magyar Televízió igyekszik megőrizni a függetlenségét. A Napkelte megszűnése és az elnökválasztás kudarca késztette a kormánypárti politikusokat arra, hogy ezt a politikai büntetést kiszabják a televízióra.

– Nem fél ezt kimondani? Következménye lehet…

– Elképzelhető, hogy lesz következménye, de ez akkor is egyértelműen politikai bosszú...

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

vallás, műsor,MTV

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2009. november 27., 20:31
Hoppá, ha ez igaz, akkor az egyházaknak irány az Ombudsman! A médiatörvény értelmében ugyanis a közszolgálatiság egyik kritériuma az, hogy vallási műsort is sugároznak. A vallási műsorok elhagyása közszolgálatinak nevezett csatornán törvénysértő. Ráadásul, ha jól tudom, mi, evangélikusok saját készítésű anyagokkal szerepelünk a TV-ben.
Korrigáljatok, ha tévedek! Egyébként a "kész" (=nem külön gyártandó) programok sugárzása (színházi előadás, opera, koncert - istentisztelet) a legolcsóbb műfaj, ne mondja már nekem senki, hogy éppen ezek elhagyásával tudnak spórolni!

MTV

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2009. november 27., 21:57
A tévébotrány áll, napról napra újabb és újabb részletek vannak. Teljes a bizonytalanság, ahogyan azt az interjúalany is mondta. A megszorítások nem csak az egyházi műsorokat érintik, hanem a tévé összes saját gyártású műsorát.

Az MTV egyházunk elnök-püspökéhez, Ittzés Jánoshoz is eljuttatta tegnap a műsorok szüneteltetéséről és helyettük archív műsorok sugárzásáról szóló levelét. Médiáért felelős püspökünktől, dr. Fabiny Tamástól azt az információt tudtam meg a ma délután folyamán, hogy megpróbálnak minden tőlük telhetőt megtenni az ügy érdekében, hogy ez a döntés ne maradjon ennyiben.
Amennyiben valamilyen konkrét lépés történik pro illetve kontra, honlapunkon közölni fogjuk azt.

A főszerkesztő: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Válasz SZPG-nek

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2009. november 27., 22:00
Az evangélikus műsorok és ezzel együtt az egyházi műsorok alacsony költségvetésű műsorok, ezért is érthetetlen valahol ez a döntés. Ugyanez a kategória a kisebbségi- és nemzetiségi műsorok is. Reméljük, hogy a közszolgálatiság jegyében végül mégiscsak máshol fognak spórolni...