Péntek 13: Bajnai megy a pápához

Létrehozás: 2009. november 11., 17:34 Legutolsó módosítás: 2009. november 11., 17:37

2004 decemberében fogadtak utoljára magyar miniszterelnököt a Vatikánban, amikor is Gyurcsány Ferencet a magyar államnak a katolikus egyház tevékenységének finanszírozására vállalt kötelezettségére emlékeztették. Bajnai Gordont pénteken, délelőtt 11 órakor fogadja XVI. Benedek, majd Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár. Forrás: Népszabadság / Sárközy Júlia

A pápa biztosan említi Meszlényi Zoltán boldoggá avatását, de most is az egyházi oktatási intézmények kvótája az aktualitása a négyszemközti, angol nyelvű megbeszélésnek – hallottuk a látogatás előkészítőitől Rómában. Hivatalos témaegyeztetés nélkül is mindkét fél tudja, mit akar felvetni XVI. Benedek dolgozószobájában a vatikáni protokoll szerint 20 percre tervezett tárgyaláson, melyen a pápa biztosan méltatja hazánknak a berlini fal leomlásában játszott szerepét is.

„Államközi problémák nincsenek, mivel a feszültség ideje rég elmúlt. Ahogyan a vatikáni folyosókon mondják: Magyarországgal teljesen normális a kapcsolat, a felmerülendő gondokat diplomáciai szinten egyeztetik, az egyházi iskolák támogatása pedig belpolitikai kérdés" – nyilatkozta lapunknak Alceste Santini, a baloldali l'Unità egykori Vatikán-szakértője.

A L'Osservatore Romano a rövidhírek között tájékoztat a Vatikánban mindennapos eseménynek számító kormányfői látogatásról. –Vatikán állam nem politikai intézmény, sajátos feladata az országokkal való kapcsolattartásban az, hogy a katolikus hívők érdekeit képviselje. Az olasz püspöki kar elnöke Angelo Bagnasco bíboros pont a héten tiltakozott a katolikus iskoláknak szánt összegek folyamatos csökkentéséért. Úgy gondolom, Magyarországon is azt kell megértetni, hogy a katolikus oktatási intézmény vagy kórház nem csak a hívők előtt nyitott, mindenki számára nyújtott szolgáltatás" – hangsúlyozta a szentszéki napilap külpolitikai rovatvezetője, Giuseppe Fiorentino, aki 1996-ban II. János Pált kísérte el hazánkba.

„Nagyon jó az államközi viszony. Az 1945-ben megszakadt diplomáciai kapcsolatok 1990 februárjában indultak újra, és a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról szóló 1997-es megállapodásunkat a Vatikánban példaértékűnek tartják az egész közép-kelet-európai térségben” – mondta el Balassa János szentszéki nagykövet.

A hazánkban régóta várt pápai látogatásról úgy fogalmazott: az a tapasztalat, hogy az elődjéhez képest ritkábban utazó XVI. Benedek eddig csak oda látogatott el, ahol rendkívüli esemény vagy probléma adódott, az utóbbi pedig hazánkra nem vonatkozik.

Sólyom Lászlót 2006-ban fogadta XVI. Benedek, ugyanebben az évben az Európai Néppárt alelnökeként Orbán Viktort; az öt év óta esedékes miniszterelnöki látogatás most péntek 13-ra esik, de Rómában és a Vatikánban is nem ez a szám, hanem a 17 a baljós.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben