Pákh és Baltaytis Barbadoson már működtetett őssejtklinikát

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. július 31., 08:48 Legutolsó módosítás: 2009. július 31., 08:49

Miközben a HVG már hónapokkal ezelőtt arról cikkezett, hogy a barbadosi hatóságok bezáratták a tiltott őssejtterápia miatt a napokban letartóztatott Yuliy Baltaytis és Pákh Imre üzletember vállalkozásaként működő őssejtklinikát, ügyvédeik szerint nem tudtak arról, mi folyt őssejt-ügyben a Seffer-klinikán. Forrás: Népszabadság / Danó Anna

Fehérvérsejtet és sóoldatot találtak a helyszínen lefoglalt fecskendőkben az elsődleges szakértői vizsgálatok - közölte Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője. A nyomozók megérkezésekor ezt a folyadékot készültek a beteg szervezetébe juttatni. Ha nem találnak az anyagban őssejtet, csalás is történt.

"Az még nem jelent semmit, hogy első körben nem mutatott ki őssejtet a szakértő, hiszen az ott lehet. Mint ahogyan néhány, már elpusztult őssejtet meg is találtak a szakértők a lefoglalt anyagban - mondta lapunknak Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója. A rendőrök hűtőtáskákat is lefoglaltak, tartalmuk még nem ismert. Felnyitásukhoz az Igazságügyi Orvosszakértői Intézet engedélye kell.

- Még további gyanúsítások is lehetnek - közölte Bucsek Gábor.

Az őssejtbotrány főszereplőinek előélete meglehetősen regényes. A HVG egy tavalyi cikke szerint a letartóztatott amerikai professzor, Yuliy Baltaytis és Pákh Imre, aki az őssejtlabort üzemeltető IRM Zrt. egyik igazgatósági tagja, Barbadoson is együtt "virágoztatott" hasonló üzletet, 2006 végén a BBC egyik riportja után a hatóságok bezárták a klinikát. A riport szerint a barbadosi klinika nem titkolt módon ukrán forrásból származó őssejtjei milyen feketeiparágat generáltak mindenekelőtt Harkovban és Kijevben. Úgy találták, hogy sokan pénzért vállalkoztak abortuszra - az embrionális őssejt "alapanyagát" biztosítva -, s feltűnően magas volt azok száma is, akiknél a kezelőorvosok súlyos betegnek mondták a magzatot, művi vetélést javasolva. Egy harkovi kórházhoz köthető gyanús csecsemőhalálozási eseteket is összefüggésbe hoztak az őssejt-kereskedelemmel. Az üggyel a HVG-n kívül foglalkozott a Leleplező című magazin is.

A barbadosi klinika bezárása után a helyi sajtónak adott interjújában az ukrán származású alapító, Yuliy Baltaytis professzor búcsúzóul annyit mondott: valahol Európában folytatja tovább a munkát. A professzor tagadott ugyanakkor egy másik vádat, azt, hogy adósak maradtak volna a bérleti díjjal, hiszen - idézzük - "magam vittem a készpénzt a cég tulajdonosától, Imre Pakhtól a bérbeadónak".

Az amerikai professzor 2006-os terve egy évvel később Kaposváron valósult meg. A kaposvári őssejtlabor, az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. nevet kapta, alapítója a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett IRM Biopharma Holdings Ltd. (50 százalék), valamint az ügyben letartóztatásban lévő sztársebész, Seffer István. Igazgatósági tag Sefferen kívül az idehaza mindenekelőtt műgyűjtőként, Munkácsy-képek tulajdonosaként ismert, az USA-ban élő Pákh Imre (ő képviseli az alapító részvényes IRM-et), tudományos főkonzulens pedig Baltaytis professzor. A kaposvári klinika honlapja szerint Baltaytis a biotechnológiai kutatás élvonalába tartozó szakember, a New York-i tudományos akadémia tagja. Ehhez képest Baltaytist nem jegyzik az őssejtkutatás nemzetközi szakirodalmában, publikációi az 1980-1990-es években oroszul az emésztőszervi sebészet témakörében jelentek meg. Az pedig az Élet és Irodalom 2008. áprilisi cikkéből tudható, hogy a New York-i akadémiai tagság évi 125 dollárért bárki számára beszerezhető.

Mindennek ellenére Pákh Imre műgyűjtő és az időközben a cégben szintén igazgatósági taggá váló Fásy Ádám közös ügyvédje, Nagy Krisztina csütörtökön az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: sem Pákh, sem pedig Fásy Ádám "televíziós személyiség" nem ismerték a társaság munkájának részleteit, így azt sem tudták, hogy mi történik a laboratóriumban. Az ügyvéd szerint Fásy Ádám szerepe mindössze arra korlátozódott a cégben, hogy médiaszemélyiségként népszerűsítse az eredményeket. Pákhról Nagy Krisztina elmondta: a műgyűjtőnek "családi érintettsége" van az őssejtkutatásban, ugyanis az édesapját kezelték ilyen terápiával Barbadoson. Kezelője Baltaytis professzor volt.

"Pákh Imre édesapján nagyon sokat segített ez a kezelés, nagyon jó egészségi állapotnak örvend most is. Pákh pedig azért, hogy ezt a sikert és egészségügyi előrelépést Magyarországra is el lehessen hozni, úgy döntött, hogy Seffer István doktor urat és Yuliy Baltaytis doktor urat kapcsolatba hozza egymással", nyilatkozta Nagy Krisztina, majd hozzátette: Pákh Imre mindezt azért tette, hogy a két orvos Magyarországon is kiépíthesse a rendszert, amely sok külföldi országban teljesen legális. Példaként említette, hogy Ukrajnában és Barbadoson is engedéllyel működnek őssejtklinikák - nagyon jó eredményekkel.

A Magyar Televízió információi szerint Magyarországon gyerekeken is végeztek őssejtkezelést Baltaytisék.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben