Október 5-én ül össze a magyar-vatikáni vegyes bizottság

Létrehozás: 2010. szeptember 29., 14:04 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 29., 14:06

Budapest – Október 5-én ül össze a magyar-vatikáni vegyes bizottság a Parlamentben. Az ülés napirendjén többek között egyház-finanszírozási témák szerepelnek majd. Forrás: MTI

Semjén Zsolt kormányfőhelyettes korábban a bizottság legalapvetőbb feladatának nevezte, hogy áttekintse az egyház-finanszírozás kérdéseit. E téren jelentős számú törvénymódosítást kell végrehajtani, mert az elmúlt nyolc évben a kabinet diszkriminatív módon eltért a vatikáni szerződésben foglaltaktól – mondta. A törvénymódosítások első részét már az őszi ülésszakán megtárgyalhatja a parlament. Semjén hosszabb tárgyalást látott szükségesnek az adó egy százaléka kiegészítésének számítási módjáról.

Szászfalvi László egyházügyekért felelős államtitkár korábban elmondta: végig kell gondolni, hogy miként érvényesült a vatikáni szerződés az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása alatt. Közölte: a vatikáni-magyar vegyes bizottság ülésein hangsúlyos lesz az 1990-ben meghozott lelkiismereti és vallásszabadságról, illetve az egyházakról szóló törvény felülvizsgálatának kérdése is, mert „nyilván érinti a vatikáni szerződés az egyházi törvény felülvizsgálatát”.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben