Népirtások áldozatairól emlékeztek – 12 évesnél idősebb gyerekeket végeztek ki

Létrehozás: 2011. február 21., 09:51 Legutolsó módosítás: 2011. február 21., 10:08

Küzdeni kell azért, hogy népirtás és népirtás között ne tegyenek különbséget az emberek – mondta Lázár János A kommunizmus gyermekáldozatai című konferencián. Forrás: MTI

A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet: bűn és bűn között, áldozat és áldozat között nincs különbség, a megölt gyermekek pedig egyformán áldozatok voltak, „függetlenül attól, hogy a vörös vagy a barna diktatúrának voltak áldozatai".

A kommunizmus fekete könyve című könyv franciaországi történettudományi kritikáját idézve rámutatott: Nyugat-Európában „káosz uralkodik" abban a tekintetben, hogy mi történt "a kommunizmus borzalmai idején" a világban.

A gyermekek kiszolgáltatottsága „nem hagyhat nyugtot egyetlen léleknek sem"; sokan a gyermekek közül a kommunizmus alatt sortüzek áldozatai lettek, haláltáborokban gyilkolták meg őket, vagy árván maradtak szüleik kivégzése miatt – fogalmazott.

Lázár János családi áldozatoknak nevezte, hogy „a kommunizmus megbontotta a szeretetközösségeket", emiatt sok lett a csonka család. Többeket börtönből való hazatérésük után nemcsak gyermekeik, hanem még feleségük sem ismerte meg – említette meg.

Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere beszédében kiemelte: a kommunista diktatúra "a múltat végképp el akarta törölni, uralma alá akarta vonni a jelent, és meg akarta csonkítani a jövőt". „Meg kell tanulnunk a borzalmakra emlékezni, és meg kell akadályoznunk a megismétlődésüket" – folytatta, hozzátéve: a kommunizmus életeket tett tönkre, s a családra mért legsúlyosabb csapás az volt, amikor gyermekeket gyilkoltak meg.

Kun Miklós, a Kremlinológiai Intézet igazgatója megjegyezte: a kommunizmus idején a "„egfőbb érték, az ember" pusztult milliószámra. Az öt kalász törvénye alapján ugyanis társadalom elleni szociális vétség "bűncselekményére" hivatkozva kivégezhettek már akár 12 évnél idősebb gyermekeket is.

A konferencián előadást tartott Kiss-Rigó Lászó szeged-csanádi megyés püspök, Kalmár Ferenc, a KDNP országgyűlési képviselője, Németh Edit Linda történész és Hartmann-né Nagy Klára Róza Gulag-túlélő, valamint levetítettek egy filmrészletet az 1932-1933-as ukrajnai éhínségről, a holodomorról.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben