Nemzeti kerekesztalt és antirasszista tüntetést akart Horváth Aladár

Létrehozás: 2009. augusztus 07., 08:29 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 07., 08:30

Nemzeti kerekasztal létrehozására tett javaslatot a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke az államszervezet és a demokrácia megerősítése, valamint a romák elleni támadások miatti feszültségek kezelése érdekében. Ezen Horváth Aladár elképzelése szerint a köztársasági elnök, a közjogi méltóságok, ellenzéki és kormánypárti vezetők, politikusok, valamint a történelmi egyházak, roma és nem roma szervezetek, továbbá a médiumok vezetői vennének részt. Emellett azt is javasolta, hogy Sólyom László államfő vezetésével tartsanak antirasszista felvonulást, tüntetést az említett vezetőkkel közösen. Forrás: MTI

Nemzeti kerekesztalt és antirasszista tüntetést akart Horváth Aladár

Horváth Aladár

Horváth Aladár azzal kapcsolatban hívta tanácskozásra roma szervezetek vezetőit, értelmiségieket és jogvédőket, hogy hétfőre virradóra ismeretlenek újabb fegyveres támadást intéztek cigányok ellen: egy 45 éves nőt agyonlőttek, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán.

Az RPA elnöke azt mondta: egy nemzet és egy köztársaság van, aki megosztásra törekszik, az a köztársaság ellen támad. Mint hozzátette, a romák elleni támadások elkövetői azt akarják sugallni a nemzetnek, "hogy a cigányok idegenek, társadalmi szemetek, akik eltakaríthatók".

Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott azt mondta: valamennyi politikai pártnak "megvan a maga bűne" abban, hogy "mára idáig jutott a cigányság". A szocialista országgyűlési képviselő a roma társadalmi egység szükségességét hangoztatta, s a romák elleni támadásokról szólva úgy fogalmazott: csak a rendvédelmi szervek megerősítésével lehet megvédeni a cigányságot és elfogni az elkövetőket. Arra kérte a magyar hatóságokat, hogy kérjenek külföldi segítséget az Európai Unión kívüli tagállamoktól is.

A tanácskozáson részt vett Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is, aki - mint mondta - azért fogadta el a meghívást, hogy demonstrálja: társadalmi és politikai összefogásra van szüksége az országnak.

A tanácskozásra az RPA elnöke az Országos Cigány Önkormányzat vezetése mellett fideszes országgyűlési képviselőket is meghívott, akik azonban nem jelentek meg.

A tanácskozás résztvevői várhatóan délután közös állásfoglalást fogadnak el.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben