Nem pokol, nem mennyország, Magyarország! – szilveszteri jegyzet

Létrehozás: 2010. január 04., 11:21 Legutolsó módosítás: 2010. január 04., 11:22

Zölden villogott az óra kijelzője, 7 óra 40 percet mutatott. Hirtelen megdobbant a szíve: elaludt! Gyorsan felült, hogy kitörölje az álmot a szeméből, majd a naptárra nézett és elmosolyodott: szilveszter reggel van, ma nem kell dolgoznia. Ráérősen visszabújt a dunna alá. Nagyapja aludt annak idején nagy, puha dunna alatt. Forrás: reformatus.hu, Fekete Zsuzsa

Megtartotta ezt a szokást ő is, mert nemcsak meleget, hanem megnyugvást adott. Nem tudta pontosan megfogalmazni, de valahogy visszahozta a biztonságos gyerekkor ízét, amikor még csalhatatlanul tudta, hogy nagyapa óvó keze mindentől megvédi. Most egyedül volt, nagyapát tizenhárom éve magához szólította az Úr. Bekapcsolta a rádiót, az éterből Fekete Pákó hangja sokkolta. Az idiótasága miatt celebbé avanzsált nigériai éppen egy télapós dalt énekelt a műsorvezetők röhögése közepette.

Ez túl kiábrándító egy ilyen nyugodt reggelhez – gondolta, s tovább kapcsolt. Alig tudott figyelni, félig-meddig még az álma körül jártak a gondolatai. Végül a hírolvasó egyenhangja rántotta vissza a valóságba: ismét áldozatokat szedett az újinfluenza itthon, igaz az egyiknél nem lehetett kimutatni a vírust, a másik fertőzött egyébként is súlyosan beteg, a harmadik pedig 93 éves volt. Egy felmérés szerint a kormánypárti szimpatizánsok több, mint 70 százaléka beoltatta magát az új influenza elleni vakcinával, míg az ellenzékieknek csak 18 százaléka. Mi ez a hisztéria? Hogyan lett a H1N1-ből pártpolitika?

Nem volt ideje filozofálni feltoluló kérdésein, a rádióból ömlő hírek sodorták tovább. „Sztrájkra készülnek a közlekedési dolgozók, a BKV ledöbbent… Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényt a köztársasági elnök…Januárban visszaállamosíthatják a Malévot… Idén eddig húsz ember fagyott meg a hideg miatt… Bár megszűnt a 13. havi fizetés 3 milliárd 600 ezer forint jutalmat osztottak ki az adóhivatal dolgozóinak és 1,5 milliárdot a vámhatóság alkalmazottainak …Életbe lép a szuperbruttósítás, bevezetik a vagyonadót… Emelkedik a jövedéki adó, csúcson a benzinár, egy liter 95-ös üzemanyag 320 forintba kerül január elsejétől…

”Valaki itt hazudik, és nem mi. Ez nem a mennyország, de nem is a pokol. Tisztességes elszámolás, megalapozott jövőkép sokat javíthat a helyzetünkön. Az embereket arra kérjük, a szemüknek higgyenek – nyilatkozta a Népszabadságnak Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese.”

Hiszek a szememnek – gondolta és keserűen mosolygott, mikor eszébe jutottak az évről-évre egyre apadó aprócska csomagok a karácsonyfa alatt. Még mindig a fülében csengtek édesanyja szégyenkező szavai: gyerekek már felnőttek vagytok, kérlek benneteket nézzétek el, ha idén csak nagyon szerény karácsony lesz. Egyáltalán ne verjétek adósságba magatokat, ne hozzatok ajándékot, januárban is élni kell!

„2010 a magyarok éve lesz – mondta újévi köszöntőjében Orbán Viktor. – Az új kezdet magával hozhatja a teljes újrakezdést, a teljes megújulást.”

Jó lenne, ha 2010 a magyarok éve lenne, mert 2009 biztosan nem a miénk volt – futtatta át magában a történéseket. A szlovákiai nyelvtörvény mindenkinél kicsapta a biztosítékot. A felvidéki magyarokat megalázták a jogszabállyal, s hiába kutattunk szövetségesek után az Unióban, magunkra maradtunk. A felvidéki magyaroknak minden nem magánjellegű érintkezésben a szlovák nyelvet kell használni, aki pedig elköveti azt a bűntettet, hogy anyanyelvén szól, az két írásbeli figyelmeztetés után akár 5 ezer euró büntetéssel is sújtható.

Eszébe jutott a kép, ahogyan Sólyom László köztársasági elnök állt a Mária-Valéria híd magyar oldalán, majd visszafordult, mert északi szomszédunk nem kívánatosnak nevezete Szlovákiában. A magyar államfő egy révkomáromi szoboravatóra indult. Az eset példátlan volt az Európai Unió történetében. Bár elítélték Szlovákiát, ugyanúgy nem történt semmi, mint amikor tavaly, Dunaszerdahelyen egy foci meccsen a szlovák karhatalom véresre verte magyar szurkolótársait.

Látta maga előtt a kárpátaljai püspök szomorú pillantását, amikor arról beszélt, hogy ellehetetlenítik a kárpátaljai oktatást. Jövőre már nem kap anyanyelvi tankönyveket a kisebbség. Hogyan fog ellenállni a 150 ezer főnyi magyarság Ukrajnában? Ki nyújt majd segítő kezet?

Meghatottan gondolt arra, mikor május 22-én a kárpátaljai magyar asszonyok harisnyás dobozba rejtett földet csempésztek a határon túlról Debrecenbe, hogy a magyar reformátusság egységesülésekor összeöntsék azt az anyafölddel. Földet áthozni tilos.

Eszébe jutott a karácsonyi fasori istentiszteletet, amiről azt mondták, hogy az utolsó televíziós közvetítés volt, mert elfogyott a magyar tévé pénze.

Még jó, hogy szilveszter van, és nem kell ezekkel a dolgokkal foglalkozni. Vidámságot kellene erőltetni magára, de csak a hófehér dunnát húzta még feljebb, befúrta fejét a párnába. Eldöntötte, hogy éjfélkor nem koccintani, hanem imádkozni fog. A hazáért, a nemzetért, a családért, ahogyan a nagyszüleitől hallotta.

Feküdt az ágyban, gondolatában már éjfél volt, s azon kapta magát, hogy a nemzeti imádságot dúdolgatja: Hozz rá víg esztendőt, megbűnhődte már e nép a múltat, s jövendőt!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Híd

Elküldte Demján Sándor idő 2010. január 04., 13:44
"...Sólyom László köztársasági elnök állt a Mária-Valéria híd magyar oldalán ..."

A cikk szerzője Komáromra és az ottani Erzsébet hídra gondolhatott. Az eset ott esett meg (aug. 21.)