Múltját kutatná a református egyház

Létrehozás: 2009. november 21., 09:57 Legutolsó módosítás: 2009. november 21., 09:59

Balatonszárszó – A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata felkérte elnökségét, levélben kérjen engedélyt az illetékesektől a közelmúlt feltárásához szükséges iratok másolatainak kikérésére, hogy szakértőik kutathassák az egyházi közelmúltat. Forrás: MTI

Az MRE zsinati irodája pénteken közölte: a zsinat elnöksége levélben fordul a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterhez, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának igazgatójához, a Magyar Országos Levéltárhoz és a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltárhoz, továbbá az MRE négy egyházkerületi és zsinati levéltárához. 

Mint írták, a zsinat a múltfeltárás munkáját a tényfeltáró történészbizottság felállításával kezdi meg, és felkéri a jogi és egyházalkotmányi bizottságot, valamint a tanulmányi, teológiai bizottságot, hogy az elnökségi tanáccsal egyeztetve tegyenek javaslatot a zsinat következő ülésére a tényfeltáró történészbizottság működésének rendjéről. 

A zsinat az elnökségi tanács javaslatára következő ülésén megválasztja a tényfeltáró történészbizottság tagjait – tették hozzá. A zsinat egyúttal felkérte mindazokat, akiknek birtokában van bármilyen bizonyító anyag az ügynökmúlt feltárásával kapcsolatban, hogy azt 2012. június 30-ig nyújtsák be a tényfeltáró bizottságnak. 

Az MRE 2009 májusi zsinata döntött az egyház 1945-1990 közötti korszakának feltárásáról és megismeréséről. A múlt feltárásának célja a rendszer működési mechanizmusainak megismerése, a történelmi igazság feltárása, a lelkészek és nem lelkészek állambiztonsági munkában való szerepének és az érintettség különböző szintjeinek megállapítása. 

A zsinat ezáltal is lehetővé szeretné tenni, hogy az egyház erkölcsi élete a bűnbánat-bűnbocsánat-megbékélés gyakorlatának megélésével megújuljon, és hitelesen végezhessék szolgálatukat a XXI. században. 

Az MRE zsinata ezenkívül cigánymissziói tanács alapításáról is döntött, amelynek 2010. január 31-éig kell megkezdenie a munkát. A tanács a romák közötti szolgálat céljának, módszereinek végiggondolására és az egyház cigánymissziós koncepciójának kidolgozására jön majd létre.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben