Műholdas evangelizáció Orosházán hétfőtől

Létrehozás: 2009. március 30., 10:57 Legutolsó módosítás: 2009. március 30., 11:00

Orosháza – A műhold antenna már fent van az orosházi Evangélikus templom tornyában, és a vasárnapi főpróbán jelesre vizsgázott a stáb és a technika is. A ProChrist evangelizációs hétre készülnek Orosházán. Forrás: Hír6.hu

Műholdas evangelizáció Orosházán hétfőtől

Szőke Szabolcs az antennát helyezi el

Az orosházi evangélikus egyházközség az egyik legnagyobb az országban. Az utóbbi években igencsak aktív hitéleti tevékenységet folytattak, és bizony látványos sikereket értek, érnek el. Ennek egyik kulcsa, hogy egy energikus csapat vezeti a gyülekezetet, akik nem riadnak vissza a modern technika alkalmazásától sem. Ezzel pedig egyértelműen nyitnak a jövőre, a fiatal nemzedékre.

Éppen ezen megfontolásból jelentkeztek a ProChrist evangelizációra is. Az előkészületekről és az egész hétről Deák László igazgató lelkészt kérdezte a Hír6.hu.

– Az, hogy műholdon keresztül, Németországból élőben érkezik az ige, merőben új dolognak számít Orosházán. Mit vár ettől a héttől?

– Legelőször is, hogy az Orosházán lévő keresztény közösségek felekezettől függetlenül erősödjenek. Az, hogy műholdon keresztül közvetítünk egy istentiszteletet némelyek számára talán furcsa lehet. Ám mi elsősorban azokat kívánjuk megszólítani, akiknek egy hagyományos istentisztelet esetleg túl merev és idegen. Azt, hogy a modern technikát vesszük igénybe Isten igéjének hirdetésére, vonzó lehet, főleg a fiatalok körében.

– Hogy állnak az előkészületek?

– Az elmúlt hetekben gőzerővel dolgozott a technikai csapat. Felkerült a templomtoronyba az antenna. A kábelek és az adáshoz szükséges műszaki berendezések mind a helyükre kerültek. Vasárnap pedig éles főpróbán teszteltük a rendszert, hisz már adást sugároztak Németországból. Minden tökéletesen működött, nekünk is nagy élmény volt először átélni ezt a nem mindennapi dolgot.

– Mire számítanak, mennyien lesznek?

– Őszintén szólva fogalmam sincs, hisz Orosházán ehhez még csak hasonló sem volt korábban, bár a ProChrist már 16 éve megy. De bizakodó vagyok, és ez megmutatja, hogy Orosházán mennyire nyitottak az emberek. Azt kiemelném, hogy ezek az alkalmak nem helyettesítik a hagyományos istentiszteleteket, azokat rendesen megtartjuk.

Békés megyében az alábbi helyszíneken találkozhatnak még a ProChristtel:
Gyulai Református Gyülekezet; Vésztői Református Egyházközség; Tótkomlósi Evangélikus Egyház; Szarvasi Református Egyházközség.
Az összes helyszín itt tekinthető meg.

– A ProChrist március 30-tól április 6-ig 8 napon keresztül zajlik. Hogyan néz majd ki a napi program Orosházán?

– A templomban a Győri-termet erre az alkalomra átrendeztük. Minden nap este 6 órakor kezdődünk közös énekléssel, imádsággal, majd kapcsoljuk a németországi Chemnitz Arénát, ahonnan az istentiszteletet közvetítik. A helyszínen közel 6000 ember lesz, és az ottani eseményeket adják a világűrön keresztül élőben. Ez rendes istentisztelet lesz, melyben hallhatunk bizonyságtételeket. Kisfilmeket vetítenek és énekek hangzanak el egy 200 fős kórustól, melyet egy keresztény könnyűzenét játszó zenekar kísér. Az imádságot Ulrich Parzany német lelkész tartja. Az ő szavait szinkrontolmácsok fordítják magyarra, így mindenki számára könnyen érthető és követhető lesz az esemény. Igazán komolyan bízom benne, hogy sikeres lesz ez a hét, mely mindenkinek segít a hétköznapjaira valódi, Isteni energiával feltöltődni.

A ProChrist-ről kicsit bővebben
„A ProChrist az evangélizációnak egy különös és modern formája, amely a legkorszerűbb technika (élő műholdas televíziós közvetítés, műholdvevő felszerelés és videokivetítő, korszerű reklámhordozók) felhasználásával juttatja el a Jézus Krisztusról szóló örömüzenetet Európa számos pontjára.
A ProChrist mozgalmat a neves amerikai baptista evangélista, Billy Graham indította el 1993-ban.Ulrich Parzany német evangélikus lelkészt, a német KIE főtitkárát bízta meg, hogy folytassa azt, amit ő elkezdett. A ProChrist egyesületi keretek közt működik, mára viszont kiterebélyesedett, és Európa 16 országában megjelenő mozgalommá vált. Nem egyház tehát, de tudatosan próbálja a keresztyéneket, a gyülekezeteket hitükben megújítani, valamint a nem keresztyéneket mindenekelőtt Istenhez, és élő gyülekezeti közösségbe vezetni.
A ProChrist korszerű abban is, hogy az evangélizációban eszközként használja fel a már említett technika mellett a profi színjátszás és pantomim, a különböző hagyományos zenei műfajok, valamint a gospel és a dicsőítő énekek nyújtotta lehetőségeket is. Egy ProChrist evangélizáció központjában azonban mindig és hangsúlyozottan az igehirdetés áll, a Jézus Krisztusról szóló személyes, ébresztő és hiteles bizonyságtétel.”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Nálunk is

Elküldte Schmidt Józsefné idő 2009. március 31., 13:39
Pécsett is, az Ifjúság u. 6 címen, a PTE Természettudományi Kar Aulájában. Szerdán az evangélikus gyülekezet a házigazda. Rendezők még: EPK Reménység Gyülekezete, EPK Pécsi Sion Gyülekezete, Golgota Gyülekezet, Metodista Egyház, Pécsi Baptista Gyülekezet, Pécs-Somogyi Baptista Gyülekezet, Református Egyházkösség-Kertváros.

evangelizáció

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2009. március 31., 14:44
Köszönjük a visszajelzést. Jobb oldalt a cikkben, egy keretes írásban megtalálható az evangelizáció ÖSSZES magyarországi helyszíne. Jelen cikk a hír6.hu oldalán, Békés megyeiek számára jelent meg, ebből tallóztunk. Ők az az egyik ottani lelkészt, nevezetesen Deák László orosházi evangélikus lelkészt szólaltatták meg erről.