Sztrájkbizottság alakult – Tegnap közleményekben gazdag nap volt a Magyar Televíziónál

Létrehozás: 2009. december 04., 10:54 Legutolsó módosítás: 2009. december 04., 12:35

Mozgalmas, közleményekben gazdag napot zárt csütörtökön is a Magyar Televízió. Sztrájkbizottságot alakított három szakszervezet, az üzemi tanács a tegnap bejelentett leépítést kritizálja, önkormányzati politikusok a vidéki stúdiókért, az egyházak a műsorrend változása ellen harcolnak. Az egyik kuratóriumi tag megint meneszteni akarja az ügyvezetőt. Forrás: MTI

Sztrájkbizottság alakult csütörtökön a Magyar Televízióban (MTV). A testület szóvivője, Kapuvári Gábor tájékoztatása szerint hétfőn adják át a menedzsmentnek követeléseiket, amelyek középpontjában a munkahelyeknek és a Magyar Televíziónak, mint a társadalmi párbeszéd egyik intézményének a védelme áll.

Nemcsak rossz, de formailag is hibás a leépítésről szóló bejelentés

A sztrájkbizottságot létrehozó három reprezentatív érdekképviselet két társelnököt állított a bizottság élére, Lázár Andrást, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökét, aki aktív résztvevője volt a Magyar Rádióban három és fél évvel ezelőtt szervezett munkabeszüntetésnek, valamint a munkavállalókat az üzemi tanácsban képviselő Farkas Lászlót.

Az MTV üzemi tanácsi (üt) elnöke által a cég ügyvezetőjéhez intézett levélben nemcsak az áll, hogy a létszámcsökkentést az üzemi tanács „a Magyar Televízió számára előnytelen csonkításnak, egy 30 éves hagyomány feladásának, illetve törvényben szabályozott közszolgálati feladataink ellátása veszélyeztetésének tartja”, de az is, hogy a leépítésről szóló bejelentés formailag hibás.

„A vidéki stúdiók teljes felszámolása” ugyanis egyenértékű a cég szervezeti és működési szabályzatának módosításával, márpedig ehhez – egy tavaly nyári kuratóriumi elnökségi döntés alapján – a tulajdonosi testület jóváhagyására van szükség, ezt pedig nem kapta kézhez az üt.

Az MTV közlése szerint legkorábban januárban kaphatják meg az előzetes értesítést a Magyar Televízió (MTV) csoportos leépítésben érintett munkatársai; az intézmény 165 alkalmazottja dolgozik vidéken, közülük várhatóan 160 embert érint a csoportos létszámcsökkentés.

Önkormányzati politikusok a regionális stúdiókért

Mivel az idei, 9,4 milliárdos céltámogatással szemben idén egy fillért sem kapnak, a köztévé már korábban bejelentette: felszámolják évi 1,3 milliárd forint költséggel működő regionális tudósítói hálózatukat. Ennek elkerülésére Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester, fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön azt javasolta: az önkormányzatok létszámarányosan nyújtsanak támogatást az MTV szegedi stúdiójának, hogy „kihúzhassák” az új parlament megalakulásáig. A politikus szerint az új kormány egyik első feladatának kell lennie, hogy rendezze az MTV helyzetét.

Szükség van az MTV regionális szerkesztőségeire, elsősorban azért, hogy a vidéken történtekről hiteles képet kapjon mindenki. Az MSZP minden lehetséges eszköz igénybevételével arra törekszik, hogy ez a jövőben is megmaradjon – ezeket a mondatokat Gúr Nándor, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke mondta csütörtökön miskolci sajtótájékoztatóján, aki szerint jogellenes a döntés. Úgy vélekedett, hogy a regionális közszolgálati tévéműsorok akkor is képernyőre kerülnek majd, amikor az MTV jelenlegi vezetésének több tagja már lesz jelenlegi helyén. Az MSZP-s politikus szerint az MTV a médiatörvény által előírt minden támogatást megkapott, és a 2010-es költségvetésben is megkap, azok az „extrák maradnak el, amelyek a korábbi években megvoltak”.

Nyolc egyház, köztük a négy történelmi egyház, felekezet vezetői is tiltakoztak csütörtökön az MTV költségvetési elvonásai miatt, mert értesüléseik szerint ez a lépés veszélyezteti a televízió közszolgálati feladatvállalását, nem teszi lehetővé újabb vallási műsorok készítését.

A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyarországi Unitárius Egyház, a Magyarországi Baptista Egyház, a Magyarországi Metodista Egyház és a Magyar Ortodox Egyházmegye vezetői a dokumentum szerint „megdöbbenéssel értesültek” az MTV Zrt. 2010-es évi műsorrendjének tervezett változásairól.

*****

Menesztenék Medveczkyt

Medveczky Balázs tavaly március óta hivatalban lévő ügyvezető azonnali hatályú menesztését kezdeményezte Farkasné Gábor Alice, a közmédium tulajdonosi testületének tagja csütörtökön, egy nappal a kuratórium következő ülése előtt. Az indítvány szövegét ismerő forrásból az MTI úgy értesült: a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe az MSZP által delegált tag azzal indokolja a felvetést, hogy Medveczky Balázs több törvénybe és szabályzatba ütközően rendelkezett a köztelevízió regionális hálózatának felszámolásáról.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben