Most hallgat el a Katolikus Rádió, a Klubrádió februárban

Létrehozás: 2011. január 18., 12:21 Legutolsó módosítás: 2011. január 18., 18:02

Vasárnap elhallgat a Katolikus Rádió, mivel a Médiatanács érvénytelenítette a pályázatot, amelyen a frekvenciájára lehetett pályázni. A Médiatanács szerint a rádió a hibás. Forrás: mindennapi.hu / Horváth Csaba

Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese a mindennapi.hu-nak úgy nyilatkozott: a rádiónak január 16-án, vasárnap be kell fejeznie a sugárzást. Az eddig használt frekvencián meg kell szüntetni a műsorszolgáltatást. Egyelőre az nem világos, mikor és milyen frekvencián folytathatjuk tovább az sugárzást, viszont az már biztos, hogy ha csupán interneten, vagy egyes kábelhálózaton keresztül működhetünk tovább, hallgatóságunk nagyobb része biztosan nem tudja majd fogni adásunkat.

Bizonytalan ideig hallgatnak

A 92,9 MHz frekvenciára 2009-ben lehetett pályázatot beadni az azóta megszűnt Országos Rádió és Televízió Testülethez. A kiírt pályázatra öt rádió, többek közt a Katolikus Rádió is pályázott. A pályázatot a parlamenti választások két fordulója között a Klubrádió nyerte el, amelynek február 11-én jár le a szerződése a jelenleg használt budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára. A Klubrádiót győztessé nyilvánító Testület ülésén a résztvevők egy része szerint alaki hiba történt. Ez a határozat érvénytelenítését vonhatta volna maga után. Ez esetben a törvény szerint az MKR-nek kellet volna megkapnia ezt a frekvenciát, de nem így történt. A médiatanács utólag eredménytelennek nyilvánította a pályázatot.

A Médiatanács számára az általános pályázati feltételek szerint lehetősége lett volna arra is, hogy nem az egész pályázatot nyilvánítja érvénytelennek, csupán a Klubrádió pályázatát, és a Katolikus Rádiót hozza ki nyertesként. Ehelyett azonban a Médiatanács az egész pályázatot eredménytelennek nyilvánította, és tavaly decemberben új pályázat kiírására vonatkozó döntés született a 92,9 MHz tekintetében. A Katolikus Rádió bizonytalan idejű hallgatása január 16-án veszi kezdetét.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság adatai szerint idén 59 másik rádióadó engedélye is lejár rövid időn belül, amelyek használatára még nincs kiírva új pályázat. A hatvanadik ilyen függőben levő frekvencia a budapesti 92,9 MHz. 

A Médiatanács szerint azért nem kaptak, mert nem kértek

A Médiatanács szóvivői irodájának tegnapelőtt kiadott közleménye szerint a Katolikus Rádió nem is kérte jogosultságának meghosszabbítását. – A Médiatanács hivatalból állapította meg a műsorszolgáltatási jogosultság megszűnését, mivel a rádió nem kezdeményezte annak meghosszabbítását, ami további öt évre lehetővé tette volna számára a működést. Bár a rádió középhullámon szombattól nem lesz elérhető, műholdon és interneten továbbra is fogható lesz az adás – áll a közleményben.

A Parlametben az LMP mind a Katolikus Rádióért, mind a Klubrádióért nyilvánosan aggódott. Vasárnap szolidaritási demonstrációt tartanak a Budai Várban a Magyar Katolikus Rádió kedvelői.  

Kapcsolódó közlemény:

Közlemény a Magyar Katolikus Rádióról megjelenő megtévesztő felhívások kapcsán

Az MKPK Titkársága közleményt adott ki a Magyar Katolikus Rádióról megjelenő megtévesztő felhívásokkal kapcsolatban, amelynek szövegét az alábbiakban adjuk közre:

Az utóbbi napokban különféle megalapozatlan nyilatkozatok és vélemények jelentek meg különböző fórumokon a Magyar Katolikus Rádióval kapcsolatban. Legutóbb „Keresztény szolidaritás – 10 perc séta a Katolikus Rádióért” címmel indítottak kezdeményezést, amely sok jó szándékú, de a valós helyzetet nem ismerő személyt is megtéveszt. Ezért a következő tényeket kell megállapítanunk:

A Püspöki Konferencia részéről semmilyen formában nem merült fel a Katolikus Rádió megszüntetése. A Magyar Katolikus Rádió középhullámon történő sugárzása aránytalanul hatalmas anyagi terhet jelentett az elmúlt hét évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának. Ebből kifolyólag a Konferencia kezdeményezte az Antenna Hungáriánál a sugárzási díj csökkentését, de erre nem nyílt valós lehetőség. A törvényi keretek miatt először 2009 őszén nyílt lehetőség arra, hogy a Püspök Konferencia döntési helyzetbe kerüljön. Ekkor a testület úgy határozott, hogy mivel nem tudja a továbbiakban vállalni a középhullámú sugárzással járó anyagi terheket, a rádió álljon át a modernebb és olcsóbb ultrarövid hullámú sugárzásra. Azóta több pályázatot adott be a rádió különböző URH frekvenciákra, amelyek közül egyet nem nyert el, a többiről pedig mostanáig nem született döntés. Továbbra is várjuk a beadott URH frekvencia pályázatok elbírálását és bízunk azok pozitív eredményében. Az annak idején hét évre aláírt középhullámú sugárzási szerződés 2011. január 15-én éjfélkor jár le. A rádió adása továbbra is fogható interneten illetve műholdon keresztül.

Az MTI január 15-i híre szerint a Médiatanács szóvivője bejelentette, hogy a jövő héten megkezdődik a pályázatok elbírálása. Egyben ő is megállapította, hogy a középhullámú sugárzás elavult és drága, szemben az URH-sávon történővel. Mindezek alapján kérünk minden jó szándékú embert, hogy ne hagyja magát megtéveszteni és ne vegyen részt semmilyen tüntetésen, amely valójában provokáció és távol áll a keresztény szolidaritástól, mert nem az Egyház valódi érdekeit tartja szem előtt.

Budapest, 2011. január 15.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

A Médiatanács közleménye

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2011. január 18., 18:04
A Médiatanács Szóvivői irodája az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkhöz:

Médiatanács: A Katolikus Rádió nem kérte jogosultságának meghosszabbítását

A Katolikus Rádió 2011. január 15-től nem lesz hallható a középhullámon. A Médiatanács hivatalból állapította meg a műsorszolgáltatási jogosultság megszűnését, mivel a rádió nem kezdeményezte annak meghosszabbítását, ami további öt évre lehetővé tette volna számára a működést. Bár a rádió középhullámon szombattól nem lesz elérhető, műholdon és interneten továbbra is fogható lesz az adás.

Budapest, 2011. január 14.

Médiatanács, Szóvivői iroda